Kittlande och utmanande diskussioner under temadag

Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings församling, och Peter Wickström, präst i församlingen

Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings församling, och Peter Wickström, präst i församlingen, i Sofiakyrkan, där temadagen om folkkyrkan hölls. Foto: Therese Persson och Svenska kyrkan Jönköping

I Jönköping har man vridit och vänt på folkkyrkobegreppet och diskuterat folkkyrkans framtid under en temadag.  
– Det kändes relevant och det kändes genuint, säger Peter Wickström, präst i Sofiakyrkan och en av dagens talare. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Växjö stift
Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings församling, och Peter Wickström, präst i församlingen

Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings församling, och Peter Wickström, präst i församlingen, i Sofiakyrkan, där temadagen om folkkyrkan hölls. Foto: Therese Persson och Svenska kyrkan Jönköping

“Vad betyder ordet folkkyrka i en kultur som inte med självklarhet identifierar sig som kristen?  Hur kan vi förstå folkkyrkotanken i ett land där mer än hälften av medborgarna inte är tillhöriga? Och vad är det för folk som ordet folkkyrka hänvisar till?” 

Så löd frågeställningarna när Jönköpings församling bjöd in förtroendevalda, personal och intresserad allmänhet till en heldag om folkkyrkan i Sofiakyrkan den 16 november. 

– Vi har historiskt varit en mötesplats för angelägna samtal. Nu lyfte vi fram folkkyrkobegreppet, vad det betyder och på vilket sätt det utmanar och kittlar, säger Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings församling. 

– Vi har allihopa fått väldigt mycket att tänka vidare kring, det är sådär så att det nästan knakar i huvudet, säger hon när dagen just har avslutats.

"Finns en känsla av utanförskap i Svenska kyrkan"

Under dagen gav tre talare sina perspektiv på begreppet folkkyrkan. Peter Karlsson, lektor i religionsvetenskap på Högskolan i Jönköping, gav en omvärldsanalys. 

– Det handlade om att vi lever väldigt mycket i det digitala och hur det motverkar bildning, läsförmåga och att vi tenderar att få svårt att koncentrera oss. Han utmanade oss att tänka “Skulle kyrkan kunna bidra till en ökad bildning?”, berättar Ann Aldén. 

Peter Wickström är präst i Sofiakyrkan och berättade om en studie han gjort. Han har gått igenom kyrkoherdeannonser i Kyrkans Tidning för att undersöka vad församlingar letar efter i sin herde. Resultatet visade att församlingar hade höga förväntningar på en bakgrund med administrativ frågor, men samtidigt ville att kyrkoherden skulle jobba med församlingsfrågor. 

Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings församling

"Vi talade om att våga släppa taget om det som har varit för att Gud skapar nytt", säger Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings församling.

– Intressant tycker jag är att man utifrån de här annonserna kan se att det finns en känsla av utanförskap i Svenska kyrkan som gör att man väldigt gärna vill att kyrkoherden antingen ska bevara eller försöka få till relationer med lokalsamhället, säger Peter Wickström. 

Tidigare biskop sammanfattade dagen

Dagens tredje talare var Sven Thidevall, tidigare biskop i Växjö stift, som är ansvarig för forskningsprojektet Folkkyrka i minoritet. Han pratade om folkkyrkan som samhällsbärare och sammanfattade intryck från dagen.  

– Det kändes så tydligt att vi som kom och hade anföranden, kom med våra erfarenheter från vår egna kontext. Mitt perspektiv är kyrkoherdens och ledarprespektivet. Peter Karlsson kom med det akademiska tänkandet kring bildning och Sven med helhetstänkandet och sin genuina kunskap om folkkyrkan och Svenska kyrkans roll i det. Det kändes relevant och det kändes genuint, säger Peter Wickström. 

Vill återerövra kyrkbacken som samlingsplats

Ann Aldén berättar att dagen i Sofiakyrkan var mer välbesökt än hon vågat hoppas på och energin var god. Efter varje samtal delade man upp sig i mindre grupper och diskuterade kring några relevanta frågeställningar och dagens avslutades med en gemensam reflektion. 

– Vi diskuterade kyrkan som lärohus, att frimodigt återerövra kyrkbacken som plats för angelägna samtal där det gemensamma livet kan bearbetas. Vi talade om att våga släppa taget om det som har varit för att Gud skapar nytt. Vi talade också om att balansera det vi är och det vi gör och hela tiden fråga bidrar det här till att forma ett rum av hopp?, säger Ann Aldén.