“Vad betyder ordet folkkyrka i en kultur som inte med självklarhet identifierar sig som kristen? Hur kan vi förstå folkkyrkotanken i ett land där mer än hälften av medborgarna inte är tillhöriga? Och vad är det för folk som ordet folkkyrka hänvisar till?”
Så löd frågeställningarna när Jönköpings församling bjöd in förtroendevalda, personal och intresserad allmänhet till en heldag om folkkyrkan i Sofiakyrkan den 16 november.
– Vi har historiskt varit en mötesplats för angelägna samtal. Nu lyfte vi fram folkkyrkobegreppet, vad det betyder och på vilket sätt det utmanar och kittlar, säger Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings församling.
– Vi har allihopa fått väldigt mycket att tänka vidare kring, det är sådär så att det nästan knakar i huvudet, säger hon när dagen just har avslutats.
"Finns en känsla av utanförskap i Svenska kyrkan"
Under dagen gav tre talare sina perspektiv på begreppet folkkyrkan. Peter Karlsson, lektor i religionsvetenskap på Högskolan i Jönköping, gav en omvärldsanalys.
– Det handlade om att vi lever väldigt mycket i det digitala och hur det motverkar bildning, läsförmåga och att vi tenderar att få svårt att koncentrera oss. Han utmanade oss att tänka “Skulle kyrkan kunna bidra till en ökad bildning?”, berättar Ann Aldén.
Peter Wickström är präst i Sofiakyrkan och berättade om en studie han gjort. Han har gått igenom kyrkoherdeannonser i Kyrkans Tidning för att undersöka vad församlingar letar efter i sin herde. Resultatet visade att församlingar hade höga förväntningar på en bakgrund med administrativ frågor, men samtidigt ville att kyrkoherden skulle jobba med församlingsfrågor.