Klart: Han är nya utredaren av Svenska kyrkans skogar

Göran Enander 

Göran Enander ska leda utredningen av Svenska kyrkans skogsförvaltning. Foto: Mikael Stjernberg/Ikon och Gorm Kallestad

Göran Enander ska leda utredningen av Svenska kyrkans skogsförvaltning. Han har stor insyn och kunskap i svensk skogsförvaltning och lång erfarenhet som utredare. Och han har rötterna i skogen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Göran Enander 

Göran Enander ska leda utredningen av Svenska kyrkans skogsförvaltning. Foto: Mikael Stjernberg/Ikon och Gorm Kallestad

– Det är en stor utmaning, men mycket intressant. Svenska kyrkan är en stor skogsägare, så förhoppningsvis är utredningen inte bara en påverkan på Svenska kyrkan utan en mini-skogsutredning även i det stora perspektivet. Under sensommaren och hösten kommer jag att resa runt i stiften och lyssna in och under hösten drar vi igång mer med rapporten, säger Göran Enander, före detta landshövding i Uppsala län.

Han fick förfrågan om att leda utredningen i februari.

En problembeskrivning

Utredningsarbetet startar omgående och en första rapport ska lämnas till kyrkostyrelsen i december 2023. Men snarare än en färdig rapport handlar det då om en problembeskrivning, säger Göran Enander.

– Det blir mer en översikt över de frågor vi behöver ta tag i. En del i uppdraget innebär att se över kyrkoordningens formuleringar om hur Svenska kyrkans prästlönetillgångar ska förvaltas, enligt kapitel 46. En annan del är att i samråd med stiften titta på om det finns behov att ändra brukningsformerna. Det måste processas fram och stiften är rätt autonoma i sin förvaltning.  

Utredningen ska ta hänsyn till och balansera Svenska kyrkans fyra hållbarhetsdimensioner: ekologisk, ekonomisk, social, samt andlig och existentiell hållbarhet. Göran Enander säger att den existentiella dimensionen kommer att vara extra intressant. 

– Den är inte självklart att läsa sig till vad den innebär, för den dimensionen ligger utanför de mer formella, och det är inte helt lätt att transformera den till hur man förvaltar skogar. Det ska bli intressant att lyssna in de säkert olika uppfattningarna. Liksom i övriga samhället finns det motsättningar om hur skogen ska förvaltas.

Motiveringen

Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare för Svenska kyrkan berättar varför Göran Enander valts:

– Göran Enander har stor insyn i svensk skogsförvaltning efter sina år som generaldirektör för Skogsstyrelsen, som statssekreterare och som ordförande i Naturskyddsföreningen. Han har också lång erfarenhet av att hantera och utreda komplexa frågor.

Den breda kompetensen ser också Göran Enander som en tillgång. 

Min erfarenhet hoppas jag kommer märkas och hjälpa mig att väga olika argument mot varandra. Det går inte att ha bestämt sig i förväg hur en utredning ska se ut för då skulle den inte behöva göras. Nu ska jag samla information och lyssna in, och ett betänkande ska växa fram. 

Uppväxt i skogen

Göran Enander har sina rötter i Västergötlands skogar, och hans pappa var länge förtroendevald i Svenska kyrkan, bland annat med uppdrag i egendomsnämnden.

– Jag är uppvuxen på ett lantbruk och som jag brukar säga “född i skogen”. Nu bor jag i Stockholm efter åren i Uppsala, men har en liten skogsgård i Dalsland som fungerar som terapi. På församlingsnivå är min koppling till Svenska kyrkan genom min far som var kyrkvärd. På nationell nivå hann jag under min tid i Uppsala avverka sex biskopar och jag känner dem all personligen, säger Göran Enander.

Fakta: Motiverningen:

Göran Enander har stor insyn och kunskap i svensk skogsförvaltning efter sina år som generaldirektör för Skogsstyrelsen, statssekreterare och ordförande i Naturskyddsföreningen. Han har även haft statliga utredningsuppdrag och därmed lång erfarenhet av att hantera komplexa frågor.

Fakta: Utredningsuppdraget

Uppdraget handlar om utformningen av kyrkoordningens bestämmelser för att säkerställa en så ekologiskt, ekonomiskt, socialt samt andligt och existentiellt hållbar skogsförvaltning som möjligt, där vikten av aspekter som mänskliga rättigheter, biologisk mångfald och klimatet ska förtydligas.

Utredningen ska leda till ett förändrat ställningstagande eller agerande från Svenska kyrkan för att möta den omställning som nu krävs av hela samhället.

Utredningen ska behandla bestämmelserna i kapitel 46 i kyrkoordningen, där flera paragrafer ingår, men där särskilt tredje paragrafen är viktig:
3 § Prästlönetillgångarna ska förvaltas så effektivt som möjligt och på ett sådant sätt att de ger bästa möjliga uthålliga totalavkastning. Tillgångarna ska därtill förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Kyrkostyrelsen får utfärda närmare bestämmelser om förvaltningen av prästlönetillgångarna.
 

Källa: Utredningsdirektiv Hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk