Klart stöd för tydligare regler efter biskopskris

Nomineringsgruppernas åsikter om biskopens anställning går i sär. Foto: Kerstin Stickler/Ikon

Förra hösten försökte stiftsstyrelsen i Härnösand säga upp sin biskop. Överklagandenämnden rev upp beslutet och stoppade processen. Kyrkoordningen ansågs vara tydlig. Men bland nomineringsgrupperna dominerar åsikten att ett förtydligande behövs.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Nomineringsgruppernas åsikter om biskopens anställning går i sär. Foto: Kerstin Stickler/Ikon

Nomineringsgruppernas svar i Kyrkans Tidnings kyrkovalsenkät visar att det finns stöd för att förtydliga kyrkoordningen i kyrkomötet.

Socialdemokraterna, S, Centern, C, Öppen kyrka – en kyrka för alla, Öka, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, KR, och Miljö­partister i Svenska kyrkan de gröna, MPSK, har tillsammans 134 mandat i dagens kyrkomöte. De vill se ett förtydligande, eftersom överklagandenämnden blev tvungen att avgöra frågan.

De som inte tycker att det behövs är Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, Sverigedemokraterna, SD, Borgerligt alternativ, BA, Frimodig kyrka, FK, Vänstern i Svenska kyrkan, Visk, och Fria liberaler i Svenska kyrkan, Fisk, med sammanlagt 113 mandat. Beslutet i överklagandenämnden visar att kyrkoordningen är tillräckligt tydlig, resonerar de.

Stöd för ett förtydligande tycks alltså finnas. Men hur detta ska se ut är inte helt klart. Några av nomineringsgrupperna svarar att ett tydliggörande behövs, utan att ange om gruppen håller med om överklagandenämndens slutsats. MPSK är en av grupperna som svarar så, S är en annan.

En som vet vad han vill är Kenneth Norberg, stiftsstyrelsens förste vice ordförande (S) i Härnösand och kandidat i kyrkovalet. Han berättade tidigare i somras om sina förhoppningar på kommande kyrkomöte:

– Jag hoppas kunna få vara med och förändra synsättet på biskoparnas anställning och roll i Svenska kyrkan. Tänk dig att en biskop blir vald i 40-årsåldern och sedan blir det inget bra. Då får du dras med den biskopen i kanske 30 år till. Du blir ju aldrig av med en biskop som det ser ut i dag, sa han till Kyrkans Tidning.

Kenneth Norberg var en av huvudpersonerna i den episkopala kris som Svenska kyrkan genomlevde i fjol. Upprinnelsen var att stiftsstyrelsen ville säga upp biskopen – som motsatte sig uppsägningen.

Efter många turer kom överklagandenämndens upphävande.

En biskop kan inte sägas upp om Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar inte först har förklarat biskopen obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, ansåg nämnden som fortsatte: Biskopen utses genom val och det är inte förenligt med stiftsstyrelsens procedur att självständigt och ensidigt avsluta anställningen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

En som blev glad över överklagandenämndens besked var Johan Tyrberg, biskop i Lund.

– För kyrkans skulle blev jag glad. Det här betyder att vi har en kyrka och en kyrkoordning som håller. Jag tycker inte att man behöver någon revidering eller ändring nu. Överklagandenämndens beslut var klart skrivet.

Det höll dock inte biskop emeritus Ragnar Persenius, en viktig person när kyrkoordningen kom till, med om. Han ansåg att det finns otydligheter i relationen mellan arbetsrätten och kyrko­ordningen, till exempel om det finns stora brister i biskopens förmåga att leda utifrån sin personliga kompetens men utan att det handlar om grova missbruk så att vigningsrätten går förlorad.

Men vad har hänt sedan dess? Patrik Lidin, expeditionschef på rättsavdelningen på kyrkokansliet, bekräftar att ett arbete inletts.

– Det här en fråga som vi tjänstemän tittar på tillsammans med kyrkostyrelsen och kyrkostyrelsens arbetsutskott. Det är inget konstigt med det, eftersom kyrko­styrelsen ansvarar för förvaltningen av det gemensamma regelverket.

– Det som hände i Härnösands stift har aktualiserat frågor som är kopplade till kyrkoordningens reglering kontra det arbetsrättsliga regelverket i Sverige.

Har ni ett ärende nu?

– Inte i den meningen att det är ett arbete som ska sluta med ett beslut av något slag. Än så länge följer kansliet utvecklingen, vi utreder frågan. Men kyrkostyrelsen har inte gett något uppdrag till generalsekreteraren, inget aktivt ställningstagande har gjorts.

Har arbetet diskuterats av kyrko­styrelsen eller kyrkostyrelsens arbetsutskott?

– Frågorna har under våren diskuterats av arbetsutskottet men inte lett fram till något beslut, det finns inget konkret. Det här är mer av en orientering.

Men räcker inte överklagandenämndens besked?

– Det här är en fråga som man anser att man skulle behöva titta på lite extra. Vi kan hjälpa de förtroendevalda med frågan vad man kan behöva göra, ska regelverket ses över, ska man vidta någon åtgärd eller tillsätta en utredning?

Fakta: Kyrkans Tidnings valenkät

Gruppledarna för kyrko­mötets elva nomineringsgrupper svarar på hur deras grupper ställer sig i ämnen som är omdebatterade och viktiga för Svenska kyrkans framtid.

Anser er nomineringsgrupp att kyrkoordningen behöver förtydligas vad gäller stiftsstyrelsers rätt att besluta om biskopars anställningar?

Ja: S, C, Öka, KR, MPSK

Nej: Posk, SD, BA, FK, Visk, Fisk

 

Stiften hade arbetsgivaransvar för prästerna före år 2000. Ska stiften ges arbetsgivaransvar för någon eller några grupper av kyrkligt anställda?

Nej: C, BA, Fisk

Ja, för alla anställda: MPSK

Ja, för alla präster: FK

Ja, för annan grupp: Visk

Nomineringsgruppen har inte tagit ställning: S, Posk, SD, Öka, KR.

Fakta: Så tycker nomineringsgrupperna

1. Behöver kyrkoordningen förtydligas vad gäller stiftsstyrelsers rätt att besluta om biskopars anställningar?

2. Ska stiften ges arbetsgivaransvar för någon eller några grupper av kyrkligt anställda?

----------------------------------------
Socialdemokraterna, S:
1. Ja. Detta är en mycket komplex fråga som noga behöver utredas.
2. Har inte tagit ställning.


Partipolitiskt obundna I Svenska kyrkan, Posk:
1. Nej. Överklagandenämnden konstaterade att kyrkoordningen var klar i frågan. Beslutet är prejudicerande.
2. Har inte tagit ställning. 


Centerpartiet, C:
1. Ja. Biskopen väljs inte av stiftsstyrelsen, därför kan inte heller stiftsstyrelsen avsluta en biskops anställning. Det kan behöva förtydligas i kyrkoordningen.
2. Nej. Det blir otydligt och skapar osäkerhet med olika arbets­givare vid samma arbetsplats vilket kan leda till sämre arbetsmiljö.


Sverigedemokraterna, SD:
1. Nej. Överklagandenämndens beslut är tydligt, rimligt och väntat. Däremot behöver förståelsen för kyrkans organisation och ledarskap öka, samt kunskapen om arbetsrätt hos förtroendevalda församlingar hållas på en hög nivå.
2. Har inte tagit ställning.


Borgerligt alternativ, BA:
1. Nej. Det som skedde i Härnösands stift har visat att kyrko­ordningen fungerar även i en sådan allvarlig situation.
2. Nej. Församlingarna har både pastoralt ansvar och budget­ansvar därför ska de och pastoraten vara arbetsgivare för samtliga medarbetare. Den gemensamma ansvarslinjen balanserar det demokratiska och det episkopala inflytandet vad gäller vigningstjänsten.


Öppen kyrka – en kyrka för alla, Öka:
1. Ja. Svenska kyrkan är en episkopal kyrka och vi behöver klargöra biskopens roll.
2. Har inte tagit ställning.


Frimodig kyrka, FK:
1. Nej. Biskopen utses av Svenska kyrkan som kollektiv. Biskopens ämbete bör måhända förtydligas så att han/hon inte ”bara” blir en relativt maktlös person i relation till församlingar och pastorat
2. Ja. Alla präster. Problemen med utköp av präster är en del av detta. Om prästerna vore stiftsanställda kunde arbetsgivaren förflytta dem till en plats där det kan fungera bättre.


Vänstern I Svenska kyrkan, Visk:
1. Nej. Biskoparna är valda av sitt stift och har inte en anställning
i vanlig mening och biskoparnas ansvarsnämnd beslutar i frågor som rör biskoparnas rätt att verka som biskop.
2. Nej. Stiften har endast arbetsgivaransvar för sina stiftsanställda.


Kristdemokrater i Svenska kyrkan, KR:
1. Ja. Det är otydligt i dag. Biskopen vigs inte enbart för sitt stift utan för hela Svenska kyrkan och har i sitt uppdrag inte bara stiftet utan hela Svenska kyrkan som uppdrag genom biskopsmötet och andra konstellationer, dessutom medverkar biskoparna gemensamt i kyrkomötet.
2. Har inte tagit ställning.


Fria liberaler i Svenska kyrkan, Fisk:
1. Nej. Biskopen har till uppgift att stå för kontinuiteten i kyrkans lära och för kyrkans enhet. Han eller hon får inte underställas förtroendevalda.
2. Nej. Det är inte förenligt med svensk lag att församlingarna skall betala löner till medarbetare utan att ha arbetsgivaransvar för dem.


Miljöpartister I Svenska kyrkan, Mpsk:
1. Ja. Eftersom situationen uppstått så finns ett behov av för­tydligande.
2. Ja. Vi anser att stiften ska ta ansvar för alla anställda. Arbetsgivaransvaret är stort och därför viktigt att alla anställda finns inom samma organisation