Lutherska världsförbundets generalförsamlings sista tematiska session i plenum, som hade temat Ett hopp, avbröts av att en grupp ungdomar klev upp på scenen och begärde ordet. De rullade ut ett stort blått tyg och undrade “The sea levels are rising - do we still have hope?”
Ungdomarna fick sällskap av resten av generalförsamlingens unga delegater när de tågade ut ur plenum. De äldre generationen fick uppmaning att hänga på och en stor skara fyllde sedan kongresscentret i Krakow med sina rop om att värna vår skapelse.
Svensk ungdom ledde aktionen
En av ungdomarna bakom aktionen var Nicole Ridegård från Lunds stift, som är en del av den svenska delegationen. Hon berättar att idén har diskuterats mellan ungdomsdelegaterna sedan det europeiska förmötet.
– Vi pratade om att nästa gång det är generalförsamling är det år 2030 och det är då alla globala mål ska vara uppnådda. Så det här är den sista generalförsamlingen då vi kan göra något innan målen ska vara nådda. Vi kan inte vänta till imorgon, vi måste agera nu, säger hon.
Vad var aktionens budskap?
– Vi måste tillsammans över hela jorden hjälpas åt och inte bara skylla på något eller att det är någon annan som ska få lida av det. Vi ville lyfta frågan så att man verkligen förstår att det är nu det gäller, vi kan inte vänta. Nästa generation, hur kommer de klara sig om vi inte agerar nu?
Några negativa reaktioner på klimataktionen har Nicole Ridegård inte hört, utan säger att den togs emot väl.
– Det var väldigt fint, det var många som lyssnade och som gick med. Det var kul att se engagemanget från alla världens hörn som var med.
Har ni några konkreta förslag till vad LVF kan göra för att minska sin klimatpåverkan?
– Vi unga har pratat mycket om att vara en “plastic free church”. Man behöver inte nå månen det första man gör, men man måste börja.
Nicole Ridegård berättar att generalförsamlingens möte är miljökompenserad och att åtgärder, som att använda glas istället för engångsplast när fika serveras, redan görs av LVF.
– Det står inte tydligt någonstans, det har vi fått reda på på omvägar. Jag tycker att det ska kommuniceras på ett bättre sätt, så att det uppmärksammas att LVF jobbar med detta kontinuerligt, säger hon.