Klimatstrejk i Stockholm del av global manifestation

Många medlemmar - men få medarbetare i Svenska kyrkan deltog under demonstrationen i Stockholm. Det berättar Niklas Lång som var på plats på Medborgarplatsen. Foto: Lars Rindeskog.

Under fredagen hölls klimatstrejk på minst 109 platser i Sverige, men också på över 3 000 platser i hela världen.

I Stockholm samlades skolstrejkande ungdomar på mynttorget och sedan marscherade de mot Medborgarplatsen.

Bland ungdomarna fanns Niklas Lång, kyrkoherde i Solna församling.

Varför demonstrerar du?

- Vi står inför ett väldigt allvarligt hot mot mänskligheten, det känns viktigt för mig som människa och som del att kyrkan att vara del av den rörelse som vill åstadkomma de förändringar som är nödvändiga.

Vad kan kyrkan bidra med i detta?

- Kyrkan som helhet kan bidra med hopp, förbön och försoning. Men vi måste jobba med vår teologi så att försoningsläran också omfattar skapelsen och inte bara individen. Vi behöver lämna ekoteologin som blivit en ensam satellit för miljönördar och ta till oss en ny försoningslära som inkluderar skapelseteologin.

- Vi behöver göra upp med delar av teologin och erkänna kyrkans historiska del av skulden till att vi har hamnat i den rovdrift av planeten som pågår.

Är det många från kyrkan som är med?

- Det är många medlemmar som är här förstås, men inte så många präster, diakoner och andra medarbetare som jag hade hoppats.

Det är tredje gången som en global klimatmanifestation genomförs och fredagens demonstration blir startskottet för en vecka med aktioner, Global week for future, som avslutas med en manifestation även nästa fredag, den 27 september.

Ska du vara med då, Niklas Lång?

- Det är planen. Vi har chansen att visa att även vi som arbetar för våra församlingar vill vara delaktiga i den här globala folkrörelsen. Nu eller aldrig, den här chansen ska vi ta.

Sara Nordbrand, hållbarhetschef på Svenska kyrkan, hur ser du på klimatstrejken?

- Den är viktig. Vi befinner oss i ett globalt nödläge, isar smälter, skogar i Arktis har brunnit hela sommaren, juli månad var den varmaste julimånaden någonsin globalt och utsläppen av klimatgaser minskar inte. Så det är viktigt att världen agerar, att man strejka, men viktigare än strejk är handling.

Hur agerar Svenska kyrkan?

- Inför den kommande veckan, Global week for future, har generalsekreterare Helén Ottosson Lovén, uppmanat alla anställda att gå Svenska kyrkans nya utbildning. Den är en del av den uppväxling av stödet för miljöarbetet till stift och församlingar som kyrkostyrelsen vill att kyrkomötet ska ge pengar till.  

- Den 23 september träffas världens ledare i New York till ett klimatmöte under ledning av FN:s generalsekreterare. Då är kyrkan med genom kyrkornas världsråd och dess företrädare Henrik Grape.

- Syftet med mötet är att höja världens länders ambitionsnivå inför FN:s årliga klimatmöte, COP, som organiseras i Chile i december.

Fakta: Global week for future:

Innehåller bland annat:

Den 20 september: Skolstrejk för klimatet

Den 23 september: FN-möte för klimatet i New York

Den 27 september: Klimatmanifestationer för organisationer, kyrkor, fackföreningar och privatpersoner.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.