Romaklosters pastorat på Gotland äger 23 kyrkobyggnader, och sju av dessa värms av oljepannor. Nu har kyrkorådet beslutat att inte längre nyttja olja för att värma kyrkorna.
- Det är kalkstenskyrkor som drar mycket olja när de värms upp. Vi har fattat detta beslut av hänsyn till klimatet, säger kyrkorådets ordförande Gunnar Lindby.
Vill nå klimatmålen
Han berättar att pastoratet under en längre tid arbetat med att nå de mål som ställs upp i Svenska kyrkans färdplan för klimatet. Ett av målen är just att fasa ut all fossil eldningsolja senast 2027. Gunnar Lindby menar att det enda realistiska alternativet för pastoratet är att stänga kyrkorna mellan oktober och maj, att byta ut oljepannorna mot mer miljövänliga alternativ är för kostsamt.
- Kyrkorna kommer att vara stängda under vintrarna, säger han.
Ska inte stänga ner verksamhet
Enligt Gunnar Lindby kommer nedstängningen inte leda till inställda gudstjänster. Den verksamhet som funnits i dessa kyrkor kommer att flytta till andra kyrkor i pastoratet. I något fall kommer gudstjänster att hållas i lokaler i anslutning till den stängda kyrkan.
- Men vi kommer att öppna och värma kyrkorna vid dop och begravningar. Vi gör det också vid vigslar, men det är så ovanligt att någon vill gifta sig under vintern, säger han.
Det var P4 Gotland som först rapporterade om nedstängningen, och nyheten har spridits i andra medier. Nomineringsgruppen Alternativ för Sverige har lyft fram den som ett exempel på en urspårade klimatsatsning i Svenska kyrkan.
Har ni fått några reaktioner på att ni vinterstänger kyrkor?
- Nej, inget som nått mina öron, säger Gunnar Lindby.