Kluvna känslor efter klimattoppmötet

"Det var ganska mäktigt att se hur stor den kyrkliga delen var i demonstrationstågen", säger Henrik Grape från Kyrkornas världsråd. Foto: AP/TT, Johannes Fransson

Kyrkans Tidning har under de senaste veckorna skrivit flera artiklar om Svenska kyrkans närvaro på klimattoppmötet COP26 i Glasgow. I lördags skrevs de sista avtalen under och vi undrar: hur gick det egentligen?

Henrik Grape är senior rådgivare för klimat i Kyrkornas världsråd och även en erfaren COP-besökare då han har varit på alla tidigare möten utom ett. Han har kluvna känslor efter avslutat möte. Mötet i sig är viktigt, tycker han, eftersom det håller klimatarbetet vid liv, och jämfört med Parisavtalet har man kommit en bit längre på vägen.

– De ambitioner som länderna visar håller oss inte under 1,5 grader. Det är inte tillräckligt, men det är bättre, säger han, och fortsätter:

­– Man förstår att det kommer att bli jättedyrt redan vid två grader, medvetenheten har höjts lite grann.

Henrik Grape är besviken över att den årliga klimatfonden inte är igång än. Redan 2009 beslutades att 100 miljarder dollar skulle anslås till denna, från rika länder för att hjälpa fattigare länder med klimatomställningarna, och pengarna skulle börja betalas ut förra året.

– Nu har man sagt 2023. Kanske. Det är riktigt dåligt.

Som representant för en frivilligorganisation har han haft sämre tillgång till såväl förhandlare som förhandlingsrum än vad som normalt brukar vara fallet.

– Covid är också bekvämt att hänvisa till för att slippa konfronteras.

– Det har varit mycket industri närvarande, inte minst fossilindustrin som har en förmåga att bromsa åtgärder som missgynnar dem, fortsätter Henrik Grape.

Nu är religionerna med och driver utvecklingen och sitter inte bara på läktaren.

Men allt är inte elände. Under mötet har det pratats mycket om urfolkens rättigheter, jämställdhet och loss and damage – kompensation för skador orsakade av klimatförändringar. Han är också nöjd med samarbetet med olika ekumeniska partners under veckorna i Glasgow.

Överlag anser Grape att det långsamt går i rätt riktning. Klimatbekymren är långt ifrån lösta, men utan årliga konferenser hade planeten varit i ett ännu sämre läge. Även religion och kyrkorna spelar en viktig roll i arbetet.

– För vi behöver värderingar som driver oss att förändra mycket och att göra det snabbt. Med enbart ekonomiska och monetära värden som drivkraft kommer vi aldrig att ta oss ur ett fossilbaserat samhälle.

Hur går ni vidare?

– Tillsammans kan vi stå upp för vikten av att göra de här stora samhällsförändringarna. Nu är religionerna med och driver utvecklingen och sitter inte bara på läktaren. Jag har varit med i så många år att jag kan se att det här har vuxit.

– Kyrkorna runt om i världen är en slags moralisk röst för de som är drabbade, och våra systerkyrkor ger vittnesmål om att det här sker just nu.

COP27 ska hållas i november 2022 i Kairo.

Taggar:

Klimat

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift