Även om det fortfarande finns möjlighet att ge kollekt kontant så säger han att kollekthåven ofta är tom.
– Vi har inte gått ifrån kontanthantering, för de äldres skull. Det kommer att ta slut en dag, men vi är inte där än, säger han.
Lite mer generöst med Swish
Kyrkoherde Pär Lundberg i Nor-Segerstads församling, Karlstads stift, säger att mynthanteringen skapar störst svårigheter, då ingen längre vill ta emot mynt. Kamrern tar då mynten till Coop för att handla något som behövs i församlingen.
– Det är mest äldre människor som fortfarande använder kontanter, därför kan vi inte ta bort dessa helt och hållet.
För församlingarna har övergången flera positiva effekter. Dels minskar man kontanthanteringen, dels verkar Swish öka givmildheten. Rebecka Tudor-Sandahl, tillförordnad kyrkoherde i Tyresö församling, Stockholms stift, ser den utvecklingen.
– Min egen reflektion är att man kanske är lite mer generös med Swish. När man hade kontanter kunde man lämna en femma, men man swishar inte fem kronor utan kanske lägst 50 kronor, säger hon.
Medan de flesta församlingar har kvar möjligheten att i någon form ge kontanter, så finns det åtminstone en som fattat beslut att bli helt kontantfri. Kyrkoherden Micke Åsman drev på så att Sundbybergs församling redan 2018 slutade med all kontanthantering.
– Vi får under 200 000 kronor i kollekt under ett år, och det blev väldigt dyrt att hantera kontanterna. Jag beräknade att omkring en fjärdedel av kollekten gick till kontanthanteringen, säger han.
Blev anmälda
Men att bli Sveriges första kontantfria församling var inte konfliktfritt. Församlingen blev anmäld till domkapitlet av en kvinna som tyckte det var diskriminerande.
– Vi förstod inte riktigt varandra. Hon ville kunna lägga kontanter, men jag måste se till helhet och arbetsmiljö, säger han.
Beslutet uppmärksammades i medier. Han fick till och med göra en intervju med ett amerikanskt tv-bolag som förundrades över hur långt digitaliseringen gått i Sverige. Församlingen fick fortsätta sin kontantfria linje, och Micke Åsman tycker att folk nu har vant sig.
– Om någon kommer in med kontanter så brukar vi säga att de i stället ska skänka dem i någon bössa i mataffären. Vi vill inte vara nedvärderande mot dem som inte har Swish.
Men det är inte ett problem att man inte kan ge anonymt längre?
– Hon som sköter ekonomin är den enda som ser vilka som gett, och hon känner inte församlingen på det sättet att hon vet vilka alla är.
Så kan hela Svenska kyrkan sluta med kontanter? Liselotte Ågren, ekonom på kyrkokansliet i Uppsala, menar att det kan bryta mot kyrkans regelverk. Kyrkoordningen ändrades 2016 för att öppna för digitala betalningslösningar, men hennes tolkning av reglerna är att det är underförstått att kontanter fortfarande ska vara ett alternativ.
– Det finns regelverk just kring gudstjänsten. Om betalning till fika och liknande ska vara helt digital bestämmer församlingarna själva, men i en gudstjänstkontext så ska du vara fri att delta anonymt, och också att ge kollekt anonymt, säger hon.
Kostsamt och betungande för församlingarna
Det finns dock inte ett uttalat förbud mot kontantfria gudstjänster.
– Det finns inga sanktionsmöjligheter mot församlingar. Men om det skulle bli ett problem, vilket vi inte fått indikationer på, så kan det hända att regelverket ses över och att man sätter ner foten.
Hon har samtidigt förståelse för att församlingar vill komma bort från den dyra kontanthanteringen.
– Det är ett problem som vi bevakar, det är väldigt kostsamt och betungande för församlingarna.