UPPDATERAD
På tisdagseftermiddagen inleddes de sista förhandlingarna under COP 28 i Dubai.
– De texter som presenterats ser inte alls bra ut. Det står ingenting om att fasa ut fossila bränslen och finansieringen för förluster och skador är fortfarande inte på plats. Men vi hoppas att något ska ske de sista timmarna, säger en mycket besviken Margareta Koltai, policyrådgivare för klimaträttvisa och delegationsledare på COP 28 för Svenska kyrkan.
"Vattenfyllda gravar"
Att texterna inte accepterades beror på ett mycket starkt uttalande från Marshallöarnas miljö- och näringslivsminister John Silk. Han sa att befolkningen på Marshallöarna “inte kommer gå tysta till sina vattenfyllda gravar".
Uttalandet fick många länder att reagera och kräva att värdlandet, Förenade Arabemiraten, måste ta fram en mycket mer ambitiös text för att de ska kunna godkänna slutdokumentet.
COP 28 skulle ha slutat vid lunchtid på tisdagen, men är inne på övertid. Plenarmötet är uppskjutet till klockan 18 svensk tid, vilket betyder att förhandlingarna drar ut på tiden.
FN styrs av konsensus
FN:s möten styrs av konsensus, så för att beslut i en fråga ska kunna fattas i måste alla deltagande länder vilja gå i samma riktning. Om ett land lägger in veto mot ett förslag kan det inte bli något beslut. Flera länder är emot att fasa ut fossila bränslen, däribland värdlandet, och Kina och Indien vill att det ska fasas ner på sikt men inte fasas ut.
Koltai menar att EU har ett ansvar att erbjuda finansiering till länder som vill utvecklas såsom väst har haft möjlighet till.
– Vi är också kritiska till att Sverige inte har gett något löfte om finansiering när det gäller fonden för förluster och skador. Det hade skickat en signal till de drabbade länderna att om de går med på utfasningen så kommer vi stötta dem i en rättvis omställning, säger hon.
Fånga upp utsläpp
Istället har det under mötet diskuterats hur man genom teknologiska lösningar ska kunna fånga utsläpp.
– Det är helt galet! När vi inte kan hitta pengar att hjälpa människor att anpassa sig till klimatförändringarna, ska vi då lägga pengar på tekniska lösningar? Den enklaste och nödvändiga lösningen är givetvis att sluta pumpa upp olja.
Varken EU eller den svenska delegationen tror dock på en sådan lösning. Presidenten från Förenade arabemiraten har försökt att få ut budskapen att detta har fog i vetenskapen, men inga prominenta röster i forskningsvärlden backar det. Margareta koltai tycker att detta pekar på hur det tål att upprepas att detta klimatmöte inte har med nationella självintressen att göra.
– Detta är bland de viktigaste möten för att skapa global solidaritet kring vår planet och för människor. Då krävs finansiellt stöd till de länder som behöver för att kunna ställa om och anpassa sig.
UNFCC och Förenade arabemiraten
Under panelsamtalen i den religiösa paviljongen har den värdegrund och synen på förvaltarskap som behövs för att det ska bli hållbara beslut, nått ut. Ett interreligiöst uttalande som Kyrkornas världsråd varit med att ta fram, där det bland annat står att den fossila utfasningen ska ske rättvist, har överlämnats till UNFCCC:s sekretariat och till Förenade arabemiratens representanter.
– Det är positivt och betyder att de högsta ledarna för mötet tagit emot uttalandet.