Maria Wingård är tematisk handläggare på programmet för lärande och undervisning samt konfirmandfrågor på avdelningen för kyrkoliv på kyrkokansliet.
En del är nytt i de reviderade riktlinjerna, men det finns också delar som går att känna igen från dem som antogs 2007. Maria Wingård vill inte tala om nya riktlinjer, utan om kompletterade och uppdaterade riktlinjer.
– Konfirmandarbetet har fortfarande den unga människans liv, erfarenheter och livssituation i centrum och det ska också vara den pedagogiska utgångspunkten. Det handlar om att kyrkans tradition måste möta konfirmandens liv men också tvärtom: Konfirmandens livsberättelse får tolkas genom kyrkans stora berättelse.
När Maria Wingård ska sammanfatta vad som är nytt lyfter hon fram att riktlinjernas första del har fått ett tydligare fokus på grundinnehållet som finns i kristen tro för att den ska kunna fungera på ett ”livstydande sätt i konfirmandens liv”. Ett kapitel om lärande, kunskap och pedagogik har också skrivits in. De generella målen och innehållet har förtydligats och ska finnas med i församlingens lokala handlingsplan.
– Den så kallade bestämmelsedelen har uppdaterats så att de motsvarar nya förutsättningar och bestämmelser i samhället, till exempel med risk- och sårbarhetsanalys, registerutdrag och nationella minoritetsspråk.
Erfarenheter från Krafttag konfirmation har bidragit till nya eller utvidgade punkter som exempelvis kontakt med vårdnadshavare, unga med speciella förutsättningar, konfirmationstid för ungdomar från 16 år och vuxna samt handlingsplanens betydelse.
– Lägerpunkten har också fått en annan utformning. För att bredda konfirmation till att omfatta även unga som inte vill åka på läger, ska varje församling framöver erbjuda konfirmanden möjlighet till lägerdygn eller heldagar utan övernattning, alltså dagläger. Läger får inte vara ett hinder för om en ung människa ska kunna konfirmera sig eller inte, säger Maria Wingård.
Finns en risk att församlingar nu kan ställa in läger av andra orsaker, som ekonomiska?
– Lägervistelse är ett viktigt pedagogiskt inslag i konfirmandarbetet. Det är tydligt vilken betydelse läger kan ha i en ung människas liv, något som också bekräftas i forskning. Men i slutrapporten från Krafttag konfirmation lyftes också fram att det finns unga som inte vill åka på läger.
Hur framgår det att all kyrkans undervisning är dopundervisning? Hur säkras Svenska kyrkans dopsyn?
– I riktlinjerna uppmanas församlingarna att ha en gemensam plan för lärande och undervisning för alla åldrar i församlingen. En sådan plan kan bidra till att all kyrkans undervisning ses som dopundervisning.
Gudstjänstbesök ska fortfarande inte räknas in i undervisningstiden. Varför?
– Gudstjänstens roll har på flera ställen stärkts i riktlinjerna, som att konfirmandarbetslaget går på gudstjänst tillsammans med konfirmanderna. Det lyfts också tydligare fram att konfirmanden ska få möjlighet att vara med och planera och vara delaktig i gudstjänsterna. Gudstjänsten är en viktig del av lärandet i konfirmandarbetet.