Konferens om läget för kristna konvertiter

Ruth Nordström

Ruth Nordström. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Erika Linnea Photography  

Den 7 februari är det dags för nationell och ekumenisk konferens med temat kristna konvertiter och förföljda kristna. 

Riksdagspolitiker som är särskilt inriktade på migrationsfrågor eller som har engagerat sig i konvertitfrågan är inbjudna. Halvdagen kommer fyllas av panelsamtal och seminarium.  Rätt till tro, Människorättsadvokaterna och Open doors, samt Hammarbykyrkan har tagit initiativet. 

Anledningen till att konferensen hålls just nu är att Open doors precis har släppt kartläggningen World watch list där områden där kristna förföljs har kartlagts. Till bakgrunden hör också Statskontorets rapport om asylrättsprocessen som kom i höstas. Rapporten kritiserar Migrationsverkets hantering av asylärenden för kristna konvertiter och HBTQI-personer. 

Kritik mot Migrationsverket

Ruth Nordström, advokat och vd på Människorättsadvokaterna, berättar att den nationella och ekumeniska konferensen bland annat ska följa upp hur Migrationsverket har agerat efter den kritik de har fick i rapporten. 

– Vi som människorättsadvokater tycker det är särskilt allvarligt att Migrationsverkets process brister i rättslig kvalitet, säger hon. 

Ojämnlik fördelning

Ruth Nordström konstaterar att det råder en viss geografisk ojämlikhet när man analyserar asylbesluten som Migrationsverket tagit i denna typ av fall. Vissa städer i landet har en mycket högre andel avslag än andra.

– Konvertitutredningen visade att vid ett av Migrationsverkets kontor kunde över 80 procent av de asylsökande konvertiterna få avslag och vid ett annat kontor kunde vanligtvis cirka 50 procent får avslag. Det är alltså väldigt bristande enhetlighet i besluten. Det ska inte bero på var i landet man bor, det blir rättsosäkert, säger Ruth Nordström.

Förväntningar på konvertiter

Migrationsverkets hantering av konvertiter har även kritiserats för bristande förståelse av religion. 

Det har bland annat lett till att mycket svåra frågor om kristendom ställs till konvertiter. Frågor som Ruth Nordström betonar att få kristna kan svara felfritt på:  

– Jag har varit med om att mina klienter blivit ombedda att resonera kring teodicéproblemet och rabbla upp Guds tio budord, trots att det går emot UNHCR:s riktlinjer på området, och fått underkänt när de inte klarat det. En klient förväntades även rabbla upp de liturgiska högtiderna i Svenska kyrkan, och det kunde inte min klient, eftersom han tillhörde Frälsningsarmèn, men han underkändes också, säger hon.

Experter på plats

Under konferensen den 7 februari ställs även frågan om hur Migrationsverket ska kunna se till att handläggare och beslutsfattare får tillräckligt med utbildning och rättsligt stöd för att kunna hantera konvertiters asylärenden på ett rättssäkert sätt. Migrationsverkets experter som kommer delta i konferensen har fått ett antal frågor att besvara.

–Min förhoppning är att Migrationsverket ska ta till sig kritiken gällande hanteringen av konvertitärenden i Statskontorets rapport och Konvertitutredningen 3.0 samt kritiken från FN:s tortyrkommitté.  Sverige har fällts för överträdelser av FN:s konvention mot tortyr för utvisning av kristna konvertiter efter klagomål från Människorättsadvokaterna. Jag hoppas att den här konferensen kan bidra till att asylprocessen för kristna konvertiter blir mer rättssäker, säger Ruth Nordström. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.