Statsminister Ulf Kristersson (M) skrev i ett inlägg på Instagram i söndags att “Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget”. På förra veckans presskonferens sa Säpochefen Charlotte von Essen att det inte krävs mycket för att terrorhotnivån ska höjas till nivå fyra.
Tage Åström är operativ chef för Scutus Security AB och företaget arbetar bland annat för Svenska kyrkan med säkerhets- och trygghetsfrågor på nationell och stiftsnivå. Han menar att Svenska kyrkan tar rådande terrorhotnivå på allvar. Både efter att två bröder i Tyskland greps misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige och på grund av koranbränningar som ger reaktioner världen över.
Har förändrat arbetet
– Frågeställningarna i samarbetet med kyrkan har ändrat lite karaktär, från att ha varit säkerhet i allmänhet till att kyrkan ser över risken för terrorhot. Vi har fått ett stort antal människor mot oss och påverkansaktioner i andra länder som ger en osann bild av Sverige.
Han menar att Svenska kyrkan liksom civilsamhället i stort måste vänja sig vid att det säkerhetspolitiskt oroliga läget kommer hålla i sig en längre tid.
– I min värld kommer det att ta extrem lång tid innan det går ner från förhöjd terrorhotnivå mot Sverige.
Ökad medvetenhet
Tage Åström gör kontinuerliga avstämningar och riskbedömningar tillsammans med Svenska kyrkan. Han upplever att kyrkokansliet är bra på att kommunicera med övriga kyrkan och att det finns medvetenhet samt struktur för hur kyrkan ska agera i denna situation.
– Saker och ting ändras bara med ett inlägg i sociala medier eller genom att en person bränner en koran.
Bör det finnas oro för att delta i större evenemang i kyrkan?
– Nej, absolut inte. Det sunda förnuftet ska fortsätta råda. Vi ska vara mer på vår vakt och mental förberedelse är “a och o". Vad gör jag om något händer? Den meningen kan rädda liv.
Tage Åström anser att varje stift och församling bör göra sin egen bedömning av vad de ska göra för att skapa trygghet i kyrkan. Den viktigaste åtgärden är att personalen är uppmärksam och att de kontaktar polisen om de märker något avvikande, menar han.
Ska vara tillgänglig
Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om kyrkoherden i Mönsterås-Fliseryds pastorat, Magnus Johansson, som numera sätter in väktare som kontrollerar besökares väskor i samband med större evenemang i Mönsterås kyrka. Tage Åström kan inte uttala sig om det enskilda pastoratets åtgärder men anser generellt inte att det finns skäl att sätta in väktare i kyrkan. Det blir snarare en "signalåtgärd", menar han.
– Tar man en verksamhet som Svenska kyrkan är det svårt att “rusta upp säkerheten” eftersom den ska vara tillgänglig för människor. Det viktiga är att de ser till att det finns rutiner.
På en pressträff på måndagen sade statsminister Ulf Kristersson (M) att Sveriges gränskontroll ska intensifieras mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget.