Kyrkoherde Krister Kappel berättar varför beslutet fattats.
- Om man deltar i en högkvalitativ verksamhet som sjunger i gudstjänster, har högutbildade musiker, noter, förberedelser och instrument, så är det konstigt om man inte vill bidra med pengar. Verksamheten bedrivs med avgiftsmedel och man bidrar efter förmåga genom kyrkoavgiften. Det kan finnas skäl till att man inte tillhör Svenska kyrkan, och det är inget vi frågar om, men då ska man bidra i den verksamhet man deltar i. Har man inte råd så kan man vända sig till mig eller någon anställd i församlingen för att söka bidrag, säger han.
- Har vi inte bättre självförtroende i kyrkan och ser med större ögon än att vi är tillräckligt bra? Kören är en fantastisk verksamhet och folk får sånglektioner varje vecka.
Krister Kappel: Finns andra köralternativ
På församlingens hemsida finns information om möjligheten att ansöka om stöd från församlingens fonder.
- Jag ser inte att det skulle vara något konstigt med att ta betalt. Det finns ingen annan medlemsorganisation som tar av avgiften från andra för att vissa inte ska betala. Det skulle förmedla en märklig människosyn där vissa betalar och andra inte, säger Krister Kappel.
Han har inte hört att någon uttrycka åsikten att det skulle vara kontroversiellt beslut:
- Ingen av dem jag pratat med tycker att det är det minsta konstigt att betala för högkvalitativ verksamhet. Och de som slutat har inte sagt något till mig om det.
Till de tre personer han vet om som gått ur kören, och till andra som inte vill betala avgiften eller bli medlem i Svenska kyrkan, säger Kappel att det finns andra köralternativ.
- Då har man möjlighet att sjunga i en “alla kan sjunga-kör” där det är mer öppet och dit sångarna kommer och går mer. Där för vi inte närvaro utan räknar endast antal.
Körsångare har fått fakturan utan information i förväg - kunde det skötts smidigare?
- Alla våra protokoll är offentliga och vi har kommunicerat detta internt på samma sätt som andra beslut. Tyvärr har det brustit i något led vilket är beklagligt. Med facit i hand borde vi informerat tydligare.
Körsångare kommer inte betala
En av de körsångare som upprörts av beslutet och fakturan är Orving Hellebro. Han hoppar in när det behövs i olika körer i Järfälla; S:t Lukaskören, S:t Lukas seniorkör och Viksjö motettkör. Det är den sistnämnda som han fakturerats 1250 kronor för. En summa Orving Hellebro inte kommer att betala.
Orving Hellebro gick ur Svenska kyrkan för omkring 15 år sedan och har därmed inget medlemskap, men sjunger i körer sedan lång tid tillbaka. Det nya beslutet om avgiften kom som en chock för honom.
- Det är dels det jag vänder mig emot - att vi inte fick veta någonting. Plötsligt skulle våra personnummer samlas in. Ingen visste vad de skulle användas till, men vi antog att det handlade om att söka bidrag någonstans ifrån, säger Orving Hellebro.
Han fortsätter:
- Det är många som har fått fakturan, minst 4-5 per kör. På fakturan fanns heller ingen information om varför de krävde betalt. Alla i körerna är bestörta och besvikna på hur detta hanterats. Folk har inte råd att betala denna hutlösa summa. Vi vill att beslutet om avgiften tas tillbaka och att körsångare av alla slag och nationaliteter välkomnas in i församlingens körer.
Snål njugghet
Peter Lundborg, styrelseordförande i Sveriges kyrkosångsförbund, vänder sig också emot att kräva medlemskap för att sjunga i kyrkokör.
- Församlingar kan göra lite olika och där finns hela skalan från snål njugghet till generositet. Men på det här sättet blir det som under pandemin, att man kollar legitimation. Det är en snål och sluten kyrkosyn när man tar betalt och frågar om de är medlemmar. För Svenska kyrkan är det en helt främmande hållning.
- Jag är själv med i en kyrkokör och har ingen aning om vilka som är medlemmar, och det skulle aldrig falla mig in att fråga. Det är jätteviktigt att de är med och får se kyrkoårets olika gestaltningar. Det är inte så att människor är med för att utnyttja kyrkan, utan för att man vill finnas i gemenskapen. Det handlar inte om pengar utan att möta människor.