Tre veckor återstår nu innan den digitala psalmbrevlådan stänger. Från den 1 november 2021 till nu har nära 4 300 psalmförslag kommit in.
Nästa steg i urvalsarbetet är att fyra grupper ska bedöma de förslag som kommit in och göra ett första urval av vilka psalmer som går vidare i processen. I varje grupp ingår fem personer, och minst en är kyrkomusiker och en är präst. Även körsångare, personer under 20 år, pedagoger, och diakoner finns med i grupperna.
- Vi har strävat efter en stor bredd vad gäller kompetens, kön, ålder och geografisk spridning, säger Ann-Katrin Bosbach i ett pressmeddelande från kyrkokansliet.
Psalmerna ska anonymiseras
De fyra urvalsgrupperna ska påbörja sitt arbete i april 2023. Innan dess ska alla förslagen sorteras och kategoriseras och upphovspersonerna anonymiseras. Ett riktmärke är att runt 300 psalmer ska väljas ut av de som skickats in. Och ambitionen är att församlingar i landet ska kunna provanvända dessa psalmer under 2025, säger Ann-Katrin Bosbach.
Arbetet med att få in nyskrivna psalmer kommer dock att fortsätta efter årsskiftet. Då kommer Svenska kyrkan att rikta sig särskilt till barn och unga för att de ska skicka psalmer. Enligt uppdraget ska också behovet av specifika kategorier av nya psalmer fyllas. Därför kommer Svenska kyrkan sannolikt att göra riktade beställningar.
Kanske 100 nya till slut
Troligen ska ungefär 100 nya psalmer få plats i den reviderade psalmboken och lika många gamla psalmer kommer att tas bort från psalmboken.
Under 2023-2025 planeras en undersökning i landets församlingar om vilka psalmer som sjungs ofta, och vilka som sjungs sällan eller aldrig i gudstjänsterna.
En förnyad och reviderad psalmbok beräknas kunna tas i bruk omkring år 2030, skriver Svenska kyrkan i pressmeddelandet.