Katolska kyrkan växer i Sverige

I Sverige blir katolikerna fler och det är unga och icke-religiösa som dras till kyrkan. Foto: Ingvar Karmhed / SvD

Den katolska kyrkan i Sverige upplever en renässans med ett stort antal nya medlemmar. Biskop Anders Arborelius uppges vara en het kandidatat till att efterträda den nuvarande påven. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Katolska kyrkan
I Sverige blir katolikerna fler och det är unga och icke-religiösa som dras till kyrkan. Foto: Ingvar Karmhed / SvD

Det går så bra för den katolska kyrkan i Sverige att det i seriösa ordalag pratas om att den svenska biskopen Anders Arborelius kan bli nästa påve. Det rapporterar Göteborgs-Posten, som har granskat uppgången. 

Drygt 20 000 nya katoliker har sökt sig till den katolska kyrkan i Sverige under de senaste tio åren. I dag är det 130 000 medlemmar. Detta samtidigt som katolska kyrkan i Europa förföljs av stora medlemstapp, sinande ekonomi och minskad tro. 

Helena D’Arcy är chefredaktör på den svenska tidskriften Katolskt magasin. 

– Under 00-talet kom det många katoliker från Mellanöstern till Sverige. Tidigare var det polacker, ungrare och kroater. Före det var det italienare, säger Helena D’Arcy till Göteborgs-Posten och fortsätter: 

– Nu ser vi att allt fler av dem integreras i kyrkan och då även registreras som katoliker. Exempelvis registreras de i kyrkan när de gifter sig, eller kanske låter sitt barn döpas. Det gör att medlemsantalet växer.

Svensk kan bli påve

Anders Arborelius är biskop i Sverige sedan 1998. Han är den förste svensken någonsin som ingår i kollegiumet vars uppgift är att ge råd till påven. 

– Kardinal Arborelius är absolut en viktig faktor för katoliker i Sverige. Han är en viktig pusselbit i ett stort pussel och när han valdes till kardinal kom katolska kyrkan i Sverige närmare Rom, säger Helena D’Arcy till 

Den svenska biskopen är också en av de hetaste kandidaterna till att efterträda den nuvarande påven Franciskus, skriver den franska tidningen Le Figaro. 

Han beskrivs i tidningen som populär både i konservativa och progressiva kretsar och att han ”återkommer i samtalen om möjliga efterträdare.” 

Unga och icke-religiösa

Helena D’Arcy uppger till Göteborgs-posten. att hon ser en trend av att framför allt unga och icke-religiösa, som söker sig till den katolska kyrkan i Sverige. 

- Förut kom många från Svenska kyrkan eller olika frikyrkoförsamlingar, men nu är det många som kommer från ingen religiös ­bakgrund alls. Anekdotiskt ser jag också att det är många yngre vuxna som går med i kyrkan, säger Helena D’Arcy till Göteborgs-posten. 

Kyrkan expanderar

I granskningen framgår det att kyrkan nu expanderar med i snitt en till två kyrkor per år. 

- Om man går på söndagsmässorna i Sverige idag så är det så fullt med folk att besökare måste stå upp, säger Helena D’Arcy till Göteborgs-Posten.

Fakta: Katolska kyrkan i Sverige

  • Den katolska kyrkan i Sverige har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. På den tiden var katolicismen en statsreligion innan reformationen på 1500-talet. 
  • Efter reformationen förbjöds katolsk tro. Efter Toleransediktet 1781 blev det återigen tillåtet att vara öppen med sin religion och utöva den offentligt i Sverige.  
  • Den katolska kyrkan i Sverige har i dag cirka 130 000 medlemmar, något som gör den till den näst största kristna gruppen i landet. Svenska kyrkan är störst. 
  • Anders Arborelius är den katolska kyrkans högsta ledare i Sverige. Han blev den första svenska kardinalen när han utsågs av påve Franciskus 2017. 
  • Den katolska kyrkan i Sverige består av ett stift med 44 församlingar. 

    Källa: Katolska kyrkan i Sverige och Sveriges kristna råd, samt Göteborgs-Posten.