Utskott reagerade kraftigt på AFS-motioner

Kyrkomötet

Bild från kyrkomötet 2022. Foto: Marcus Gustafsson

Utskotten formulerar kraftiga avståndstaganden mot Alternativ för Sveriges (AFS) motioner. ”Det var inget svårt beslut i utskottet, alla var eniga”, säger Katarina Glas (Posk), ordförande i Ekumenikutskottet

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkomötet

Bild från kyrkomötet 2022. Foto: Marcus Gustafsson

I en motion föreslår Lennart Matikainen och Axel W Karlsson (AFS) att kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att vidta åtgärder för barnens skydd och fria utveckling. De vill se en genomlysning av vilka aktiviteter i kyrkan som är utvecklande och vilka som riskerar att vara skadliga för barn. Som exempel nämns till exempel att "transpersoner har fått utrymme att läsa sagor för barn på förskolor och i kyrkans lokaler". 

Detta förslag tar Kyrkolivsutskottet starkt avstånd från och skriver i sitt betänkande att motionen innehåller faktafel, sammanblandning av begrepp och ger uttryck för en syn på människan som utskottet vill ta avstånd från.

"Inget fel på rubriken"

– Det är inget fel på rubriken, alla vill skydda barn och unga. Det är innehållet vi tar avstånd ifrån, säger ordförande i utskottet Sören Olsson (S).

Han utvecklar:

– Flera ledamöter i kyrkomötet var med på De ungas kyrkomöte som var tydliga med vad de tyckte. I deras kommentarer framförs att ett normkritiskt och välkomnande perspektiv är en orsak till att barn och unga mår bättre, inte sämre. I utskottet känner vi en kraftig övertygelse att denna motion pekar åt fel håll.

I betänkandet citeras ärkebiskop emerita Antje Jackelén från biskopsbrevet ”och lär dem …” där hon beskriver hur undervisningen i kyrkan ska tolka och uttrycka kristen tro för att tydliggöra dess förmåga att ge människor mening och livsmod. Utskottet skriver att citatet beskriver något som redan pågår och är en önskvärd fortsatt riktning. 

Fred och försoning

Ytterligare ett förslag av samma kyrkomötesledamöter handlar om Svenska kyrkans uppgift att främja fred och försoning. Ekumenikutskottet, som behandlat motionen, har tagit starkt avstånd från innehållet i motionen. 

– Det var inget svårt beslut i utskottet, alla var eniga, säger Katarina Glas (Posk), ordförande i Ekumenikutskottet.

I betänkandet tar utskottet med kraft avstånd från den verklighetsbeskrivning som finns i motionen. Katarina Glas poängterar att utskottet inte tar avstånd från att främja fred och försoning.

Verklighetsbeskrivning

– Av rubriken kanske man kan tro att vi gör det, men det är ju motionstexten man ska läsa. Där beskriver de vilken fred vi ska ha. Utskottet ägnade sin kraft åt att ta avstånd från den verklighetsbeskrivning i motionen har om den ryska regimen. 

Utskottens förslag är att avslå båda motionerna.

Kyrkans Tidning har sökt AFS, men inte fått något svar.