Kränkningar mot unga troende ska kartläggas

Foto: Erik Nylander/TT

Kränks unga troende i skolan för att de har en tro? Den frågan vill Sveriges kristna råd har svar på. Därför skickas i dagarna en enkät ut till de unga.

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: Erik Nylander/TT

SKUR-nätverket, Sveriges kristna ungdomsrörelser vars nätverk samordnas av Sveriges kristna råd, har skickat ut en enkät till skolungdomar som tillhör de fyra olika kyrkofamiljerna, lutherska, frikyrkliga, katolska samt ortodoxa och österländska kyrkofamiljen.

I enkäten ställs frågan om ungdomarna har upplevt kränkningar i skolan baserade på att de har en tro.

Fredrik Wenell, konsulent för barn- och ungdom på Sveriges kristna råd, ska utifrån svaren författa en rapport om detta.

– Det är inte helt lätt att få unga att svara på en sådan här undersökning, men får vi in ett par hundra svar, blir vi mycket nöjda, säger han.

Fredrik Wenell, konsulent för barn- och ungdom på Sveriges kristna råd

Tidigare mindre studier har visat att det oftast inte är jämnåriga som står för kränkningar utan andra vuxna, ofta lärare.

– Det är lättare att vara troende i en multikulturell kontext än i en etniskt helsvensk miljö. Samtidigt är det svårare att vara ateist i en mångkulturell miljö, säger Fredrik Wenell som betonar att kommande studie inte är någon vetenskaplig undersökning utan främst är inriktad på att väcka intresse.

– Men vi har fått tydliga signaler om att problemen är något verkligt för unga troende. Beroende på vad studien visar, kommer vi i SKR att jobba vidare med resultatet och använda oss av det i våra nätverk.