Ingen vet hur många begravningsplatser eller kyrkogårdar det finns för avlidna med icke-kristen religion.
– Vi beräknar att det finns mellan 3 000 och 3 200 allmänna begravningsplatser, och kanske 300 begravningsplatser för dem som tillhör icke-kristna religioner. De flesta större huvudmän har muslimska gravkvarter säger Ronny Holm, organisationschef vid Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.
Reglerna för gravplatser är knapphändiga. Lagen säger att huvudmannen – som vanligen är kyrkogårdsförvaltningen i en församling i Svenska kyrkan –ska tillhandahålla gravplatser för alla, och särskilda gravplatser för dem som inte tillhör något kristet trossamfund.
Behovet av icke-kristna begravningsplatser är störst för muslimer. I allmänhet inrättas särskilda muslimska begravningsplatser, avgränsade men i anslutning till den allmänna begravningsplatsen, och sköts också av kyrkogårdsförvaltningen.
Men i framtiden kan graven bredvid tillhöra en muslim. Att kristna och exempelvis muslimska gravar blandas på den allmänna begravningsplatsen blir vanligare, tror Ulf Andersson, länsassessor och handläggare för begravningsfrågor vid länsstyrelsen i Skåne.
– Det handlar om muslimer som har levt i Sverige länge och antagit svenska seder och bruk. Redan nu förekommer det på mindre orter, om de anhöriga inte kan tänka sig att graven finns på annan ort, säger han.
Beslutet att inrätta en begravningsplats för icke-kristna religioner tas av huvudmannen själv. Behovet avgör, liksom avståndet till närmaste gravplats för den religionen. Huvudmannen kan också avtala med en kyrkogårdsförvaltning i närheten om att gravsättning kan ske där.
Vad händer om huvudmannen inte inrättar begravningsplatser, trots att efterfrågan finns?
– Det är en uppgift för länsstyrelsen och begravningsombuden att se till att det följs säger Eva Årbrandt Johansson, chef för begravnings- och kyrkogårdsenheten vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
– Min bedömning är att allt fler församlingar själva anlägger begravningsplatser för icke-kristna, säger hon. Om behovet av fler gravplatser finns skulle jag i första hand vända mig till församlingen, men om man upplever att församlingen inte lyssnar har länsstyrelsen makt över frågan.
För begravningsplatsens utformning finns det ännu färre regler.
– Men om man är en klok förvaltning tar man kontakt med företrädare för religionen och diskuterar igenom innan begravningsplatsen planeras, säger kyrkogårdschef Sven-Erik Aspeklev vid Malmö kyrkogårdsförvaltning.
I Malmö är det mycket vanligt att inte använda kista vid muslimska begravningar, medan andra kyrkogårdsförvaltningar inte tillåter det. Andra frågor kan handla om storleken på gravplatsen: muslimska gravplatser innehåller vanligen bara en grav och behöver därför inte vara så stor som man i Sverige räknar med, djupet på graven är också en fråga att ta upp.
– Det är frågor som inte är så lätta att förutse om man inte pratar med varandra och inte förutsätter att gravplatsen ska se ut på ett visst sätt, säger Sven-Erik Aspeklev.
Finns det tillräckligt med icke-kristna begravningsplatser?
– För cirka tjugo år sedan gick det ut en uppmaning att varje kommun skulle ha någon kyrkogårdsförvaltning med icke-kristna begravningsplatser. Jag tror att det har uppfyllts ganska väl, säger Ulf Andersson.