- Vi har ett samarbete, vi börjar få tillstånd och vi koordinerar arbetet, säger Sara Savva, som är biträdande chef för GOPA-DERD.
Både fader Meletius och Sara Savva ger intryck av att under lång tid ha arbetat mycket hårt och under stor press. Situationen har varit ansträngd sedan 2011 då det syriska inbördeskriget inleddes. Sedan dess har omkring en halv miljon syrier dött och i dag lever 90 procent av befolkningen i fattigdom. Två miljoner kan bara äta ett mål mat om dagen.
Alla får hjälp av dem
GOPA-DERD hjälper alla syrier, oavsett religiös tillhörighet. Sedan inbördeskriget inleddes har organisationen främst varit inriktad på humanitär hjälp, att arbeta med utveckling har varit svårare, delvis på grund av sanktionerna mot al-Assads regim. Nu vill GOPA-DERD satsa på att ge människor utbildning så att de kan försörja sig själva.
- Syrien har en förstörd ekonomi så det är mycket svårt att leva ett värdigt liv. Efter befrielsen finns det nya problem, först och främst vad gäller säkerheten. Det finns inte längre en fungerande polismyndighet, säger fader Meletius.
Enligt honom är de kristna i landet försiktigt optimistiska. Den nye ledaren Ahmad al-Shara har lovat att alla syriers rättigheter ska respekteras.
- Det är uppenbart att Syrien är på väg att bli ett muslimskt land, frågan är hur islamistiskt det kommer att bli. Därför är det viktigt att få stöd från omvärlden, så att ledarskapet behandlar alla i landet på samma sätt, säger fader Meletius.
De kristna måste få vara kvar
Likt många andra länder i Mellanöstern så har den kristna andelen av befolkningen i Syrien minskat över tid. Före inbördeskriget var ungefär var tionde syrier kristen, nu rör det sig om några få procent.
- Kristendomen föddes i Mellanöstern. Du kan inte ta bort den östra delen av kristendomen, det är en del av moderkyrkan. Kristna i Syrien ber inte om mycket, de önskar bara att kunna leva i värdighet, säger Sara Savva.