Därför är de kritiska till frågan om vigsel av samkönade vid rekrytering

Olle Reichenberg, Berth Löndahl och Karl-Gunnar Svensson ville inte att kyrkostyrelsen skulle utreda om man får fråga prästkandidater och jobbsökande om de vill viga par av samma kön. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Kyrkostyrelsens beslut om att utreda om samkönade vigslar får vara en fråga i samband med anställning ogillas av två styrelseledamöter och en ersättare. De befarar att vissa präster kommer att missgynnas vid rekryteringar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hbtq

Olle Reichenberg, Berth Löndahl och Karl-Gunnar Svensson ville inte att kyrkostyrelsen skulle utreda om man får fråga prästkandidater och jobbsökande om de vill viga par av samma kön. Foto: Magnus Aronson/Ikon

- De har prästvigts utifrån att två olika äktenskapssyner ska rymmas i kyrkan och detta kan göra att präster retroaktivt omöjliggörs för anställningar, säger Olle Reichenberg, som representerar Borgerligt alternativ i kyrkostyrelsen.

Som vi tidigare berättat har kyrkostyrelsen beslutat att utreda om frågan om inställning till samkönad vigsel får ställas i samband med anställning. Svenska kyrkans generalsekreterare ska se till att utredningen genomförs.

Olle Reichenberg anser att kyrkomötet först hade behövt lyfta frågan om att ändra beslutet från 2009, att prästers inställning till vigsel av samkönade par inte får prövas i rekryteringsprocessen. Före ett sådant beslut borde den nya utredningen inte genomföras, menar han:

- För mig är det mer av en formfråga.

Bryter löfte

En annan kritisk röst är ersättaren i kyrkostyrelsen Berth Löndahl, Frimodig kyrka, som anser att ett formellt beslut att fråga präster om deras syn på vigsel av samkönade par skulle bryta mot löftet som givits dem tidigare:

- Det finns andra frågor som behöver prioriteras vid anställningar, frågor som är centrala i kristen tro. Alltför sällan står det i annonser att prästen ska bekänna Jesus Kristus.

Kyrkostyrelseledamoten Karl-Gunnar Svensson, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, viger själv samkönade par och säger att det viktigaste är att vigsel av samkönade par ska genomföras i alla pastorat – däremot inte nödvändigtvis av alla präster.

Svårt hitta präster

Ställs frågan kommer pastoraten att stöta på rekryteringsproblem, anser han.

- Vi ser framöver att vi behöver fler präster och då kan vi inte utesluta den grupp som har åsikter i äktenskapsfrågan.

Vad händer nu?

- Vi får se hur lång tid det tar och vad utredningen landar i. Det blir konstigt att ändra på beslutet och hur man än vänder och vrider på det blir det problematiskt, säger Olle Reichenberg.

Berth Löndahl befarar att frågan drivs med fel motiv.

- Det finns alltid en risk att motivet färgas mer av partipolitiska ställningstaganden än att det speglar det ekumeniska och bekännelsefrågor.