Pastoratet anmäls till domkapitlet

Wienerbageriet i Mjölby begärdes i konkurs tidigare i sommar. Foto: Lisbeth Nilsson

Nu får det vara slut på pengaslöseriet i Folkungabygdens pastorat. Det anser ett trettiotal medlemmar som anmält pastoratet till domkapitlet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Wienerbageriet i Mjölby begärdes i konkurs tidigare i sommar. Foto: Lisbeth Nilsson

Till sin hjälp har medlemmarna Torbjörn Lindhe, jurist med inriktning mot korruptionsfrågor. Han har på uppdrag av pastoratsmedlemmar överklagat flera beslut, bland annat besluten om ägartillskott på 1,9 miljoner kronor till Wienerbageriet samtidigt som konkursen var nära.

– Vi vill att stiftet tillsätter en extern utredning som tittar på hur det kunde gå så här illa. Det är flera punkter vi är kritiska mot: bokföringsfel, snedvriden konkurrens, det faktum att samma personer sitter i holdingbolagets styrelse samtidigt som de sitter i kyrkoråd och kyrkofullmäktige som beslutar om pengar till bolaget. Det har heller inte funnits någon kontroll på pengarna, medlemmarnas pengar som ska gå till kyrkans verksamhet.

Torbjörn Lindhe säger att ”stiftet slingrar sig”.

– Det här hamnar utanför deras bord, anser stiftet. Men jag anser att detta handlar om tillsyn av ett pastorat som fattat många felaktiga beslut. Det måste gå att utkräva ansvar.

Kyrkoherde Fredrik Lennman, var det ett riktigt beslut att köpa bageriet?

– Vid tidpunkten för köpet var det en enig styrelse som ansåg beslutet riktigt.

Varför bokförs bageriets vd:s lön i pastoratet?

– Bolagets vd, tillika kanslichef i pastoratet, har avlönats av pastoratet. Till kanslichefens uppgifter hör att arbeta med framtidsfrågor och dit hör näringsverksamheten. Detta har redovisats i både budgetbeslut och bokslut.

Hur ser du på jävsfrågorna? Är det korrekt att personer återfinns både i bolagsstyrelsen, kyrkorådet och kyrkofullmäktige?

– Samtliga ledamöter i kyrkorådet sitter i fullmäktige utom jag. Fullmäktiges valberedning har föreslagit lämpliga personer att ingå i styrelsen och fullmäktige har fattat beslut. Att några också sitter i både kyrkoråd och fullmäktige har enbart setts som något positivt eftersom det gett fullmäktige god påverkan och insyn i bolaget. Från början beslutades också att kyrkorådets ordförande och vice skulle ha samma befattningar i bolagsstyrelsen. Detta för att säkerställa kontakten mellan kyrkoråd och styrelse. Ingen i styrelsen har under dessa år haft någon ersättning för de totalt 47 sammanträden som bolaget har haft. Alla har ställt upp på ideell basis för att verka för pastoratets bästa.

Ska du som präst ägna dig åt affärsverksamhet? Har du rätt kompetens?

– I ”Råd till församlingar vid bolagsbildning” beslutat av kyrkostyrelsen 22 dec 2011 punkt 1.4 står om kyrkoherdens ställning att denne bör vara antingen vd eller styrelseordförande. Vi har valt att kyrkoherden endast ska vara ledamot av styrelsen för att bevaka sitt, enligt kyrkoordningen, helhetsansvar. Som ledamot har kyrkoherde också funktionen att vara en länk till biskopens tillsynsansvar.

Hur känns det att medlemmarnas pengar förloras på detta sätt?

– Pastoratet bedriver medelsförvaltning på aktiemarknaden. Ibland sjunker värdet och ibland stiger aktiemarknaden och avkastningen blir ett värdefullt tillskott i kyrkokassan. 2018 inbringade medelsförvaltningen ett överskott på 1 813 000 kronor. Denna vinst har vi satsat i näringsverksamheten och tyvärr denna gång förlorat. Pengarna är alltså inte medlemsavgift. Verksamheten i pastoratet fortgår som vanligt.

Fakta: Wienerbageriet i Mjölby

Pastoratet bildade bolag och köpte 2018 ett bageri och kafé. ”Dels fikar vi mycket i kyrkan så vi ville spara pengar på inköpen. Dels tror vi att bageriet ska ge intäkter till pastoratets kassa, på sikt” uppgav kyrkoherde Fredrik Lennman.

Kyrkans holdingbolag i Folkungabygden AB kom att ägas av kyrkofullmäktige. I holdingbolaget finns bland annat dotterbolaget Mat i Folkungabygden AB. Pastoratet lånade ut köpeskillingen till bageriet och pengarna skulle betalas tillbaka. I somras försattes bageriet i konkurs.