Man förklarar då att Storkyrkan har tre huvudsakliga uppgifter: Gudstjänstlivet, konserter och turism - då Storkyrkan är ett viktigt historiskt rum.
- Gudstjänster och enskild andakt och när någon vill tända ett böneljus är givetvis alltid gratis. Likaså har våra församlingstillhöriga alltid fri entré, säger han.
Många konserter och sightseeing anser sig församlingen behöva ta betalt för, för att kunna ha råd att ha kyrkan öppen.
- Och det säger sig självt att cirka 400 000 tusen besök årligen sliter på byggnaden. Likaså säger det sig självt att kyrkoavgiften från cirka 3 000 tillhöriga inte på långa vägar räcker för att underhålla kyrkan. Därför måste vi ta en, med internationella mått mätt, blygsam entréavgift.
Församlingen tar 60 kronor i inträde, 50 kronor för pensionärer och studerande.
- Om vi inte gjorde det skulle vi inte kunna ta emot alla besökarna.
Men Storkyrkan för samtal med Stockholms stift om entréavgifterna.
- Vi har inte kommit fram till något konkret ännu. Själv anser jag att den motion som bifölls vid 2018 års kyrkomöte som tog upp frågan om domkyrkornas särskilda ställning kan vara ett bra underlag till ett förslag på annan finansiering vad gäller kyrkorum som är av nationellt intresse. Kyrkostatistiken visar ju att domkyrkorna ofta har många besökare. Det är roligt men det kostar pengar.
När det gäller den Kyrkoantikvariska ersättningen används den till kyrkornas långsiktiga underhåll.
- Entréavgifterna går till det kortsiktiga underhållet, som städning, löpande underhåll och till personalkostnader och guidningar, säger Hans Ulfvebrand.