Krögare vill inte att biskop dämpar nöjeslivet

Göteborgs stift har fått tillstånd att bygga till två våningar på det gula huset (bilden till vänster). Magasinsgatans (bilden till höger) restaurang- och barägare har överklagat beslutet. Foto: Göteborgs stift  

Göteborgs stift har fått kommunens godkännande att bygga om en fastighet i centrala Göteborg. Men nu överklagas beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Göteborgs stift har fått tillstånd att bygga till två våningar på det gula huset (bilden till vänster). Magasinsgatans (bilden till höger) restaurang- och barägare har överklagat beslutet. Foto: Göteborgs stift  

Magasinsgatan har under 2000-talet utvecklats till ett populärt krog- och restaurangstråk i Göteborg. Sedan 2015 äger stiftet en 200 år gammal fastighet i området, en fastighet som man vill förändra genom att bygga till två våningar. Tanken är att huset bland annat ska kunna inrymma både en lägenhet åt biskopen och en representationsvåning.

En lång process

Men krögare och restaurangägare har motsatt sig byggplanerna. För att stiftet ska få göra tillbyggnaden krävs en ny detaljplan, något som kommunen också beslutade om 2022. Den detaljplanen överklagades till mark- och miljödomstolen i Vänersborg, som i sitt domslut förra året gick på kommunens linje. Ett konsortium av fastighetsägare överklagade dock till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt, som nu har meddelat att man tar upp ärendet.

Krögare ser hot mot nöjeslivet

Fastighetsägaren Lennart Grebelius säger att det finns en stor oro för att en biskopsbostad vid Magasinsgatan ska hämma restaurangnäringen.

- Vi tycker det är oförståndigt att spränga in bostäder i ett nöjeskvarter. Det här är skötsamma krögare, och det förekommer inte bråk, men det spelas musik och människor äter ute om kvällarna. Restaurangerna är beroende av att de kan ha öppet sent, säger han.

Han är rädd för att nya bostäder kan leda till att kommunen reglerar restaurangernas öppettider hårdare. Han är också kritisk till att stiftet vill förändra en byggnad från 1812.

- Vi tycker det är märkligt att kyrkan inte bryr sig om den kritik som man har fått på den punkten, säger han.

Delar inte bilden

Fredrik Tengberg, chef på stiftets egendomsenhet, menar att restaurangägarnas oro inte är befogad.

- Det finns redan ett regelverk för hur mycket ljud deras verksamheter får ge ifrån sig. Det ändras inte för att vi tillför lägenheter, säger han.

Han försvarar också tillbyggnaden av det gamla huset.

- Vi har gjort flera utredningar och tagit in synpunkter från länsstyrelsen i Västra Götaland. Den processen har följt sin gilla gång, säger han.

Det är oklart när Mark- och miljööverdomstolen kommer med sitt utslag.