KyrkA:s ledning svarar på kritiken

-Det finns inga ekonomiska oegentligheter och inte några brott mot policyer, säger KyrkA:s ledning. Foto: Johannes Frandsen.

Vi är oskyldigt anklagade i en pågående maktkamp, skriver förbundsdirektören i ett mejlsvar på kritiken från kretsarna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
-Det finns inga ekonomiska oegentligheter och inte några brott mot policyer, säger KyrkA:s ledning. Foto: Johannes Frandsen.

Kretsstyrelserna i Luleå, Linköpings, Skara och Lunds stift riktar stark kritik mot KyrkA:s ledning. Kretsarna kräver oberoende granskningar av ekonomi och arbetsmiljö och ifrågasätter förbundets krishantering. 

Kyrkan akademikerförbunds styrelse har tidigare meddelat att man beslutat genomföra en ”anseenderevision”.  Det beskrivs som ”en djupare granskning av ekonomin än en vanlig revision”.

Enligt ett pressmeddelande har förbundet  tecknat avtal med en revisionsbyrå. Byrån är extern och oberoende och arbetet med revisionen börjar nu. 

Under revisionen ska det granskas om förbundet följt lagen och om man har agerat bra utifrån de policyer och rutiner som verksamheten har.

Tjänsteresor, utlägg, representation och taxiresor ska granskas både vad gäller förtroendevalda och anställda. Anseenderevisionen syftar också till att hjälpa förbundet att förbättra kvittokontrollen och sina  policyer, om det behövs, skriver förbundet.

Förbundsdirektör Vibeke Hammarström har också skrivit ett mejl till Kyrkans Tidning, som svar på kritiken från Luleå stiftskrets styrelse. Den kritiserade bland annat att ledningen lämnat olika förklaringar till sina utgifter.

Hammarström tycker att det är en "konstig" anklagelse, att medierna har frågat om många kvitton och att man försökt svara så snabbt som möjligt.

Hon skriver vidare att: ”vi anklagas oskyldigt. Det finns inga ekonomiska oegentligheter och inte några brott mot policyer. Med tanke på reaktioner från medlemmar kan vi dock behöva förbättra och förtydliga våra policyer”.

Uppfattningen att ledningen velat begränsa kommunikationen inom förbundet säger Vibeke Hammarström inte stämmer.

 ”Vi har aldrig sagt att man inte får tala med varandra. Vi har sagt att det alla bör tänka på även om man är kritisk, är att följa den demokratiska ordning och använda de kanaler vi har inom organisationen”, skriver hon.

”KyrkA är en demokratisk organisation som har demokratiskt valda styrelseledamöter och andra funktioner. Det betyder inte att ett missnöje som också är ett led i en maktkamp i så hög grad ska föras i massmedia. Det är då risk att medlemmar tappar förtroende för den seriösa och viktiga organisation som KyrkA faktiskt är”.