Solen lyser över Hermodsdal. Under björkarnas skira lövdräkt sparkar några killar boll. Några tjejer gungar tillsammans på en solvarm lekplats, män och kvinnor är utomhus för att njuta av ljuset. Våren har kommit till Malmö.
Det är här Ebba Älverbrandt känner sig hemma. Tillsammans med boende, polis och representanter för civilsamhället är hon ute på kvällsvandring för att knyta kontakter och lyssna in de boende i ett förebyggande trygghetsarbete. Ebba Älverbrandt går fram och pratar med alla hon möter, frågar hur de mår och om de känner sig trygga här. Tjejerna i gungan stannar upp, glada över att någon undrar, och jo, de känner sig alltid trygga.
Förvånad över ingen nämner det som hänt
Vid ett bord på en liten kulle sitter två äldre damer som har bott här i decennier. Så länge det inte är stökigt på just deras gata är de inte oroliga. Den ena damen går ut och handlar godispåse på kvällen, den andra gör det inte, men rädda är de inte. Oron finns dock att något ska hända barnbarnen.
Hermodsdal bildar tillsammans med Lindängen och Nydala det så kallade NHL-området, ett särskilt utsatt område där kriminella har stort inflytande och polisen har svårt att fullfölja sitt uppdrag. Ebba Älverbrandt är närmast förvånad över att ingen hon pratar med nämner det som faktiskt hänt här under åren. Hon pekar ut en fotbollsplan där det sköts när många var utomhus. När vi går vidare säger hon att där var det en annan skjutning och där i lägenheten ett styckmord.
Hon visar också på det tidigare församlingshemmet. Hit kom hon 2015, till ett område svårt plågat av våld.
– Innan jag började hade jag cyklat omkring och känt att här vill jag verkligen jobba. Det kändes hemma och annorlunda på samma gång, säger hon.
Hände inget när folk sköts ihjäl
Sedan tidigare är hon engagerad i försoningsarbete på svenska anstalter och har då mött och lärt känna äldre interner som vill lämna våld och kriminalitet bakom sig. Här i Hermodsdal insåg hon att hon skulle få träffa både de unga som var på väg in i det livet och dem som drabbas av våldet.
– När jag kom hit hade jag med mig tron på att det går att reparera det som är skadat.
Under hennes första tid i församlingen skedde en allvarlig mopedolycka då en ung etnisk svensk omkom. Kyrkan engagerade sig och öppnade upp församlingshemmet för hundratals ungdomar. På olycksplatsen fanns kyrkans personal och det erbjöds samtal.
– Men när folk sköts ihjäl så hände det inget. Det blev jättekonstigt. Hur kunde vi bry oss så mycket om den unge killen som dog i mopedolyckan, men när killar med annat etniskt ursprung sköts i grannskapet så gjorde vi inte ett dugg?
"Vem är kyrkan till för?"
Ebba Älverbrandt är inte en person som accepterar status quo. Hon vill att Svenska kyrkan ska synas och vara aktiv utanför kyrkväggarna, där människor är. Och det är något hon kämpat för de senaste åren.
– Det är bra om vi öppnar kyrkan efter en skjutning, men det räcker inte. Några hundra meter bort kan det stå jättemycket folk som är helt förstörda. Det är dit vi måste gå. Jag tror inte Jesus stannat kvar i synagogan om det brunnit i ett hus i närheten.