Kyrkan får ingen ny entré för funktionshindrade

Söderfors kyrka. Foto: Calle Eklund/Wikimedia commons

Det blir ingen ny ny entré för funktionshindrade i Söderfors kyrka. Efter många turer har Högsta förvaltningsdomstolen bestämt att entrén skulle förstöra den välbevarade arkitekturen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Söderfors kyrka. Foto: Calle Eklund/Wikimedia commons

Nu har den slutgiltiga domen kring Söderfors kyrka kommit. Högsta förvaltningsdomstolen har sagt nej till ansökan om att bygga en ny entré för funktionshindrade.

– Vi är nöjda med domen. Vi har hela tiden hävdat att det går att hitta en annan lösning, säger Roger Edenmo, chef för kulturmiljöenheten på länsstyrelsen.

– Vi förstår kyrkan och vet att vi måste förbättra tillgängligheten och arbetsmiljön, men vi anser att den nuvarande porten går att använda. Nu hoppas vi på att kunna samarbeta och gemensamt hitta en konstruktiv lösning, säger Roger Edenmo.

Anders Berglund, kyrkoherde i Tierp-Söderfors församling vill inte kommentera ärendet.

– Jag är ny kyrkoherde i församlingen och vill inte uttala mig innan jag pratat med kyrkorådet, säger han.

Ärendet har pågått sedan 2015. Då ansökte Tierp-Söderfors församling, Uppsala stift, om att få bygga en entré med ramp i vapenhuset. Länsstyrelsen i Uppsala avslog ansökan med motiveringen att kyrkan och kyrkogården var en av landets bäst bevarade kyrkomiljöer från det nyantika skedet. En ny entré skulle förstöra symmetrin av kyrkan, en viktig del av arkitekturen.

Församlingen menade att kyrkan ska vara tillgänglig för alla, även de som har rullstol eller rollator, och att länsstyrelsen också borde ta hänsyn till arbetsmiljön. Det var, enligt församlingen, förenat med livsfara att vända med en kista eller rullstol vid entrén. Församlingen överklagade därför länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Uppsala. Förvaltningsrätten gick på länsstyrelsens linje.

Församlingen överklagade då till kammarrätten. Kammarrätten ansåg att den befintliga tillgänglighetslösningen var ytterst bristfällig och inte säker eller funktionell. Även om den nya entrén skulle göra kyrkan asymmetrisk ansåg kammarrätten att tillgängligheten vägde tyngre och upphävde förvaltningsrättens dom.