– Vi är glada för att det viktiga arbete som pågår i församlingarna får fortsatt stöd i att minska den utsatthet som pandemin innebär. Genom att fortsätta förstärka och anpassa verksamhet bidrar vi som kyrka till att minska pandemins negativa effekter och att förmedla hopp, säger Erik Gyll, chef för enheten för diakoni och hållbar utveckling på kyrkokansliet.
Det är andra gången som MUCF fördelar ett statsbidrag för hjälp- och stödinsatser under pandemin. Förra gången, sommaren 2020, fördelades 48 miljoner kronor. Svenska kyrkan fick även den gången 5 miljoner, som församlingar och pastorat i sin tur kunde söka. Ansökningar kom då in till nationell nivå om 27 miljoner.
– Det visar att det finns ett stort behov. Församlingarna har växlat upp sitt stöd till de här grupperna under pandemin, och når också många.
I församlingarnas återrapportering om vad de 5 miljonerna gick till 2020 framgår att kyrkan för bidraget kunde hjälpa nästan 13 500 människor i socialt särskilt utsatta grupper, varav 4 500 barn upp till 7 år.
– De grupper som främst nåddes var ensamkommande unga, papperslösa, äldre med låg inkomst, långtidssjukskrivna och fattiga, berättar Erik Gyll.
Den här gången fördelar MUCF 58 miljoner kronor i statsbidrag. Under ansökningsperioden 16 mars till 6 april fick myndigheten in 143 ansökningar. Svenska kyrkan blir en av 18 organisationer som får dela på bidraget.
– I år sökte organisationerna bidrag för drygt 207 miljoner kronor, och vi har 58 miljoner kronor att fördela så behovet är fortfarande väldigt stort, säger Marie Pettersson Hallberg, chef på avdelningen för stadsbidrag, MUCF, i ett pressmeddelande.
Erik Gyll tror att trycket på bidraget från församlingar och pastorat kommer att vara minst lika stort i år som förra året.