Kyrkan uppmärksammar romsk minnesdag

En miniutställning om romer och resande visas i S:t Petri kyrkan i Malmö. Foto: Svenska kyrkan.

75 år efter "zigenarnatten" uppmärksammas minnesdagen för romer och resande runt om i Sverige.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
En miniutställning om romer och resande visas i S:t Petri kyrkan i Malmö. Foto: Svenska kyrkan.

I dag är det 75 år sedan ”zigenarnatten” då alla romska fångar, omkring 3000 personer, avrättades i Auschwitz.

Sveriges internationella Roma Filmfestival och Forum för levande historia ordnar i eftermiddag minnesceremonier på Raul Wallenbergs torg i Stockholm och på Raul Wallenbergs plast i Göteborg, för att hedra de romer som mördades under förintelsen.

Malmö stad och Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) håller öppet hus och minnesstund, där representanter från Svenska kyrkan deltar.

Svensk kyrkan i Malmö uppmärksammar minnesdagen, som en del av Svenska kyrkans pågående försoningsprojekt.

– Romer och resande folk har varit extremt utsatta. Det är ett stort antal som dödats, inte bara i gaskamrarna, utan även i medicinska experiment och fortfarande i dag är romer den mest förtryckta gruppen i Europa, säger Corinna Friedl, samordnare för Svenska kyrkans försoningsprojekt.

Försoningsprojektet uppmärksammar det statliga förtryck som den romska minoriteten utstått i Sverige och som Svenska kyrkan varit en del av. Projektet startade i Göteborgs 2013 och i år har Malmö tagit emot den budkavle som skickas runt i Sverige, som ett steg i försoningsarbetet på lokal nivå.

Under året vandrar en miniutställning runt mellan kyrkorna i Malmö. Just nu visas den i Sankt Petri kyrka fram till och med 22 augusti.

– Där går det att läsa budkavlens text och så finns det en brudkista. Det finns även en del information om vilken roll Svenska kyrkans haft i förtrycket, säger Corinna Friedl.

Den 26 augusti ordnas inom ramen för projektet även en romsk-svenskkyrklig workshop på Skånes universitetssjukhus i Malmö.