Kyrkan satsar lokalt under Stockholm pride

Kyrkoherde Michael Persson, volontären Dima och sommarjobbaren Sergey i Västermalms församlings regnbågskafé som håller öppet under Stockholm pride. Foto: Johannes Frandsen

Stockholm pride 2021 är igång och precis som förra året präglas festivalen av pandemin. Stockholms stift medverkar som vanligt och i år sker mycket lokalt ute i församlingarna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkoherde Michael Persson, volontären Dima och sommarjobbaren Sergey i Västermalms församlings regnbågskafé som håller öppet under Stockholm pride. Foto: Johannes Frandsen

– Förra året var så gott som hela Stockholm pride digital. I år blir mycket mer i verkliga livet, berättar Johanna Linder, handläggare i mångfaldsfrågor på Stockholms stift och en av projektledarna för Kyrkorna på pride.

– Vi har satsat mer på det lokala för att kunna ha programpunkter på fler platser. Det har blivit ett större engagemang lokalt ute i församlingarna tack vare corona kan man säga.

Stockholm Pride 2021 pågår i år från 2 till 8 augusti och har anpassats efter coronarestriktioner och andra förutsättningar. Det blir till exempel ingen vanlig prideparad utan en digital hybrid-parad.

Stockholms stift medverkar som vanligt genom Kyrkorna på pride, ett samarbete med bland andra Equmeniakyrkan region Stockholm. Trots pandemin är det mycket som händer.

– Vi kommer som vanligt ha regnbågsmässor och avsluta med Kärlekens gudstjänst i Storkyrkan. Vi kommer ha utställningar i flera av kyrkorna och det är mer fokus på samtal än vanligt. Det kommer också vara en sing along-kväll, utomhuscaféer och mycket mer.

Själv är Johanna Linder väldigt nyfiken på en utställning kring transidentitet och queera släktskap av Zafire Vrba i Vantörs kyrka.

– Vi har lagt lite extra fokus på att lyfta transfrågor i år eftersom transpersoners rättigheter har debatterats mycket det senaste året, säger hon.

Varför är det viktigt att Svenska kyrkan och Stockholms stift är med på pride?

Många i kyrkan har själva hbtqi-identitet, och det är viktigt att alla känner sig inkluderade i kyrkan. Vi som kyrka måste därför se till att hbtqi-personers rättigheter värnas och stärks, både i kyrkan och i övriga samhället. Det är en del av att vara en kyrka för och med alla. Sedan är det viktigt att vi håller fast i de här frågorna, att det är pride hela året om.

Se alla Stockholms stifts programpunkter här.

Kyrkorna på pride, ett samarbete mellan bland andra Stockholms stift och Equeminakyrkan region Stockholm, är igång med sina aktiviteter under årets Stockholm pride. Foto: Lars Rindeskog