Flera fall av stöld, skadegörelse och hot i kyrkans lokaler

Anki Bondesson

Den senaste tidens händelser har gett Anki Bondesson och arbetslaget tillfälle att gå igenom rutiner för skarpa situationer. Foto: Gunnar Menander och Magnus Aronson

S:t Mikaels kyrka på Lindeborg, en del av Hyllie församling, har drabbats av stölder och skadegörelse flera gånger på kort tid. Nu har åtgärder vidtagits för att öka tryggheten och hindra fler incidenter.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Säkerhet
Anki Bondesson

Den senaste tidens händelser har gett Anki Bondesson och arbetslaget tillfälle att gå igenom rutiner för skarpa situationer. Foto: Gunnar Menander och Magnus Aronson

Den administrativa avdelningen i Malmö pastorat är ett arbetslag på omkring 50 personer. Dessa personer har tidigare suttit utspridda i olika lokaler. 1 februari flyttade medarbetarna in i det nya gemensamma kontorslandskapet vid Sankt Mikaels kyrka. Men sedan flytten har det varit en orolig tid för arbetslaget.

Det började med en stöld av teknikutrustning ungefär en vecka efter flytten. Vilket värde den stulna utrustningen har är ännu oklart, men det pågår en utredning och dialog med försäkringsbolaget.

Hot mot personal vid två tillfällen

Den senaste händelsen inträffade förra veckan. Totalt har det varit sju incidenter. 

Vid de övriga tillfällena har det inte funnits något att stjäla. Men stöldförsöken har inneburit vandalisering av de nyrenoverade lokalerna, där fönster, dörrar och skåp brutits upp och slagits sönder. Det har även förekommit hot mot personal vid två tillfällen.

- Trots att det har varit låst har man mitt på dagen brutit sig in och hotat personal, säger Anki Bondesson, administrativ chef, och tillägger att hon är tacksam för kyrkans resurser med samtalsstöd som snabbt kunnat sluta upp för att stötta dem som behöver prata om händelserna.

Samtalsstöd från präster

- Det var inga problem att snabbt få erfarna präster på plats som kunde stötta arbetslaget. Vi fick stöd både från sjukhuskyrkan och andra präster inom församlingen, berättar hon. 

- Malmö pastorat har det senaste året jobbat fram rutiner och har en bra organisation för att snabbt kunna hantera olika krissituationer internt och i staden. Vi har en ordning för detta, bra checklistor och mallar.

Vad tror du att den här stöldvågen beror på?

- Vi har haft larm och har larmat precis som i våra tidigare lokaler. Inbrotten kanske beror på att det varit en byggarbetsplats och att det blivit känt att en ny verksamhet är på gång. Det kan vara en trolig orsak.

Pastoratets checklistor ett stöd i arbetet

Händelserna sedan flytten har gett Anki Bondesson och arbetslaget tillfälle att gå igenom rutinerna för skarpa situationer.

- Vi har fått testa pastoratets checklistor och dokument som är upparbetade sedan lång tid tillbaka. De fungerar väldigt bra och har varit ett stöd för mig som chef. Jag skulle verkligen rekommendera att arbeta med checklistor för hot- och våldssituationer. Tyvärr är det något som de flesta församlingar numera är utsatta för. 

Anki Bondesson har haft regelbundna avstämningar med medarbetarna för att hålla koll på att alla mår bra.

- Vi har skapat en chattgrupp där vi snabbt informerat när något hänt. Sedan har vi samlat all personal minst en gång i veckan för information om vidtagna åtgärder för att säkra arbetsmiljön och samtalat om det som hänt. Att tillsammans med lokala skyddsombud hitta praktiska lösningar är också en viktig pusselbit. Men den största betydelsen för att skapa trygghet är ändå hur medarbetarna stöttat varandra.

Ökad närvaro av polisen

En rad åtgärder har vidtagits för att öka säkerheten och tryggheten för personalen. Anki Bondesson vill inte gå in på detaljer som rör den interna säkerheten, men säger att det bland annat handlar om utbildningsinsatser, information och andra tekniska åtgärder. Dessutom finns nu en ökad polisiär närvaro i området.

Svenska kyrkan

Sju incidenter av stöld, skadegörelse och hot har drabbat kyrkans medarbetare sedan februari. Foto: Gunnar Menander.