Inom ramen för Svenska kyrkans arbete med Färdplan för klimatet har Luleå, Strängnäs och Visby stift tagit fram en utbildning om risker kopplade till klimatförändringarna. Kursen är en digital översiktskurs som vänder sig till anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan.
Lär sig om klimatrisker
De som går kursen får på en övergripande nivå lära sig vilka risker som finns kopplade till de väderomställningar som klimatförändringarna väntas innebära. Det kopplas sedan ihop med hur det kan slå mot Svenska kyrkans byggnader, utemiljöer och anställda.
– Klimatet förändras inte på samma sätt överallt. Inom vissa områden i Sverige, som på Västkusten och västra delarna av fjällkedjan i norr, beräknas det bli stora nederbördsmängder och det finns en ökad risk för ras och skred kopplat till vattendrag i flera delar av landet, säger Malin Skogqvist, miljö- och hållberhetssamordnare i Luleå stift.
Ökande temperatur är inte en lika kraftig förändring som skyfall och översvämningar men kan vara minst lika viktigt att hålla koll på när det kommer till att skydda kulturarv i form av kyrkans fastigheter och inventarier.
– När temperaturen går upp inomhus där vi brukar ha det kallt och torrt ökar risken för att det blir fuktigare och då finns risk för mögel eller sportillväxt, säger Malin Skogqvist.
Vill öka medvetenheten
Utöver att öka medvetenheten om riskerna vid väderomställningar innehåller kursen information om hur kyrkan arbetar med klimatet, exempelvis genom biskopsbrevet om klimatet och En färdplan för klimatet. Det finns också en inspirationsvideo om hur Arvika pastorat arbetat med riskbedömningar efter tidigare översvämningar som drabbat pastoratet.
– Det finns också ett stycke om hur vi ska integrera klimatanpassningsarbetet i det dagliga arbetet kopplat till exempelvis vård- och underhållsplan eller lokalförsörjningsplan, säger Malin Skogqvist.
Vilka åtgärder som församlingarna kan vidta för att minimera riskerna är dock inget som finns med i översiktskursen, för det beror väldigt mycket på de lokala förutsättningarna. För att ta reda på hur det ser ut just i den egna församlingen går det i stället att vända sig till SMHI som Svenska kyrkan nyligen upphandlat ett avtal med för att utföra specifika klimatriskbedömningar av fastigheter och kyrkogårdsmark.
– Med större beredskap kan vi hantera riskerna på ett bättre sätt än om man står helt oförberedd, säger Malin Skogqvist.