Kyrkans kapital nådde nya höjder efter ett lyckat 2021

Resultatet av Svenska kyrkans kapitalförvaltning 2021 blev 1 960 miljoner kronor. Därmed nådde man kyrkomötets mål att den nationella nivåns kapital skulle vara 10 miljarder kronor i slutet av året. Foto: Henrik Montgomery / TT, Gustaf Hellsing

Ett starkt år för aktiemarknaden har lett till att Svenska kyrkan gör sin högsta avkastning någonsin. Det visar resultatet av 2021 års kapitalförvaltning.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Resultatet av Svenska kyrkans kapitalförvaltning 2021 blev 1 960 miljoner kronor. Därmed nådde man kyrkomötets mål att den nationella nivåns kapital skulle vara 10 miljarder kronor i slutet av året. Foto: Henrik Montgomery / TT, Gustaf Hellsing

– Resultatet för kapitalförvaltningen 2021 blev 1 960 miljoner kronor. Det är det högsta resultatet i kronor räknat sen trossamfundet Svenska kyrkan tog över förvaltningen vid millennieskiftet, säger Johan Barkfeldt, finanschef på Svenska kyrkan. 

Avkastningen under året blev 19,8 procent. Det är den näst högsta siffran sedan 2000 och betydligt högre än förra året, då avkastningen var 4,2 procent.  

Resultatet för 2021 var 2,9 procentenheter över jämförelseindex.  

Orsaken till det lyckade resultatet är ett år då aktiemarknaden gick ovanligt bra. 

– Väldigt mycket värderades upp under året och tillväxtaktier hade ännu ett bra år. Samtidigt gick cykliska bolag, som exempelvis banker, också starkt. Vi har en väldigt stor spridning på våra aktier, så det var helheten som bidrog. Aktier gick väldigt bra, vi drog nytta av det och det spillde över på ett gott resultat, säger Johan Barkfeldt. 

Konsekvensen av ett lyckat år blir också en hög slutsiffra i Svenska kyrkans totala kassa. Värdet på det kapital som förvaltas av Svenska kyrkans nationella nivå uppgick vid årsskiftet till 11,5 miljarder. 

Därmed har det beslut som togs på kyrkomötet i höstas, om att målet för storleken på den nationella nivåns kapital skulle vara 10 miljarder kronor vid utgången av år 2021, uppfyllts.

– Det är jätteroligt med det enskilda året 2021, men det jag vill betona är att det mest glädjande är att vi har uppnått det långsiktiga avkastningsmålet. Vi utvärderar hela tiden förvaltningen på lång sikt och ett enskilt år är en väldigt kort period. Vi har haft tuffa och svaga år och vi har haft starka år, men över tiden har vi lyckats med ett långsiktigt hållbart värdeskapande. 

Det långsiktiga perspektivet är också viktigt att ha med sig när man blickar framåt, menar Johan Barkfeldt. Inledningsvis har 2022 inneburit en nedgång på aktiemarknaden. 

– Kriget i Ukraina är först och främst en humanitär katastrof, men den ryska invasionen får konsekvenser även för den globala finansmarknaden, säger Johan Barkfeldt. 

– Utmaningen framöver blir fortsatt att, i en miljö med högre inflation, stigande räntor och lägre tillväxt, nå avkastningsmålet. 

Planen är att fortsätta att investera i aktier. 

– Vi har ett långsiktigt avkastningsmål som är tre procent realt årligen över en rullande tioårsperiod. För att ha möjlighet att nå det här avkastningsmålet är vi tvungna att ta en hel del risk, alltså investera i aktier. Annars kommer kapitalet urholkas i och med inflationen och vi kommer tappa i köpkraft. Anledningen till att kapitalet har växt från cirka tre miljarder vid millennieskiftet till de här elva, är att vi tagit risker och ägt mycket aktier under hela den här perioden. Det är den långsiktiga planen framöver också.

Fakta: Svenska kyrkans kapitalförvaltning

  • Svenska kyrkans nationella nivå vill vara en långsiktig och aktiv ägare
  • Styrs av en finanspolicy som antogs av kyrkostyrelsen 2010 
  • Investerar i fonder som kan uppfylla kraven på hållbara investeringar
  • Hållbara investeringar innebär bland annat att man inte investerar i vapen eller fossila bränslen. 
  • Har också egna fonder, bland annat Ethos aktiefond Sverige

Källa: Svenska kyrkan