– När den internationella avdelningen, Act Svenska kyrkan, inte flyger syns det tydligt att interkontinentala flygresor påverkar kyrkans utsläpp mest, säger Per Söderberg, samordnade av Svenska kyrkans hållbarhetsredovisning.
De senaste åren, inklusive 2020, har interkontinentala resor stått för 70 procent av kyrkans flygbaserade utsläpp. De internationella resorna görs inte enbart av internationella avdelningen, utan även i arbetet med utlandsförsamlingarna och i övrigt arbete med internationella kyrkorelationer. Under pandemiåret 2020 minskade resorna markant, både utrikes och inrikes.
Mest minskade klimatutsläppen från flygresor, med 79 procent. Utsläppen från bil och tågresor minska med 70 procent vardera. Kyrkans utsläpp från kopieringspapper minskade med drygt 50 procent. Minst minskade utsläppen från energianvändning, med endast 4 procent.
– Att användningen av kopieringspapper minskade så mycket beror på att många jobbade hemifrån. Att energianvändningen inte minskade mycket beror helt enkelt på att fastigheterna står kvar där de står och behöver underhållas även med minimal närvaro.
Totalt minskade den nationella nivåns klimatpåverkan, som kyrkan för statistik över, med 76 procent.
År 2019 antog kyrkostyrelsen ett mål om att Svenska kyrkan ska vara klimatneutral 2030. Det handlar bland annat om att minska resandet och att resa så miljövänligt som möjligt i de fall resor inte går att undvika. Som en del i det arbetet infördes i slutet av 2019 en ny digital plattform för att skynda på övergången till digitala möten.
– Jag skulle vara besviken om en del av utsläppsminskningen 2020 inte beror på kyrkans arbete för att minska klimatpåverkan. Men den absolut största delen av minskningen beror på pandemin, säger Per Söderberg.
Hur mycket kommer utsläppen att studsa upp igen efter pandemin?
– De kommer att studsa upp, vi kommer aldrig att inte flyga alls, men vi tror inte att utsläppen kommer studsa upp till tidigare nivåer. Hur nära tidigare nivåer är däremot svårt att säga.
Ett sätt för kyrkan att minska resandet är genom budgetstyrning. Act Svenska kyrkan har fattat beslut om att minska sin resebudget med 40 procent år 2022.
– Långdistansresor, som släpper ut mest klimatgaser, är också dyrast. Om man minskar budgeten för resor kommer det troligtvis att slå mot långdistansresorna, och ha en positiv effekt på utsläppen.
– Om 2022 blir ett normalår, utan restriktioner, skulle det i så fall innebära en ganska skarp minskning av utsläpp jämfört med 2019. Men givetvis en ökning från 2020 och troligtvis även från 2021 som det ser ut nu.