Kyrkans pengar växte med 403 miljoner

”Börsen störtdök i början av pandemin för att sedan återhämta sig ganska snabbt. Vi fick en avkastning som är helt godkänd för förra året”, säger finanschef Anders Thorendal. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Fredrik Sandberg/TT

Svenska kyrkans kapital utvecklades sämre än marknaderna i genomsnitt under pandemiåret 2020. Trots det överträffades kyrkans avkastningsmål. Kapitalet växte med 403 miljoner kronor, till närmare 10 miljarder.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
”Börsen störtdök i början av pandemin för att sedan återhämta sig ganska snabbt. Vi fick en avkastning som är helt godkänd för förra året”, säger finanschef Anders Thorendal. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Fredrik Sandberg/TT

– Vi fick en avkastning som är helt godkänd för förra året. Vårt fokus är långsiktigt och det som är mest glädjande nu är att vi äntligen har kommit ikapp vårt långsiktiga avkastningsmål som sattes 2000, säger Anders Thorendal, finanschef på Svenska kyrkan.

Efter tuffa år i början av 2000-talet har avkastningen legat över målet åtta av de senaste tio åren. 2020 blev avkastningen 4,2 procent vilket är 0,7 procentenheter över. Året innan var ett rekordbra år för många börser och för Svenska kyrkan. Avkastningen då var 19,1 procent.

– Sett till tio år har det gått väldigt bra. Det här enskilda året med corona är speciellt. Börsen störtdök i början av året för att sedan återhämta sig ganska snabbt.

För första gången på åtta blev avkastningen lägre än kyrkans jämförelseindex, som visar hur marknaderna har utvecklats i genomsnitt. 0,8 procentenheter lägre.

– Det beror främst på att vi fortsatt har en övervikt av globala aktier gentemot svenska. Under 2020 stärktes den svenska kronan och när vårt globala aktieinnehav räknades om till svenska kronor var avkastningen betydligt lägre än i den svenska aktieportföljen.

Kommer ni se över fördelningen mellan svenska aktier och globala nu?

– Jag tror att valutakurserna kommer jämna ut sig och inte få något större effekt på lång sikt. Det är möjligt att vi gör omfördelningar mellan globala respektive svenska aktier men vår totala andel i aktier kommer nog att ligga still.

En granskning från Fair Finance Guide 2020 visar att svenska storbanker i slutet av 2017 investerade mer i fossila bränslen än i förnybart. Borde Svenska kyrkan investera i bankaktier?

– Vilka bankerna lånar ut till är en fråga vi har på vår radar. Men banksekretess gör det svårt att veta vilka företag det gäller. Det är lättare att se vilka de köper aktier i.

– Generellt är bankerna viktiga i klimatomställningen eftersom de förser företag som satsar på förnybart med kapital. Det är inte helt lätt men vi har inte sett något skäl till att avveckla våra bankaktier.

Efter tuffa år i början på 2000-talet kom Svenska kyrkan förra året ikapp sitt långsiktiga avkastningsmål. Graf: Svenska kyrkan

I slutet av december uppgick kyrkans kapital till 9,9 miljarder kronor, i slutet av februari till 10,1. Hittills i år har avkastningen varit bra och Anders Thorendal är försiktigt positiv till resten av året.

– Vi har fått hela årets avkastning redan nu. Marknaden är ganska dopad. Enorma stödpaket kommer från regeringar och centralbanker som bidrar till att räntorna är fortsatt låga.

Han tror däremot att det kan bli ett år med mer svängningar än normalt och påpekar att mycket beror på pandemins utveckling.

Fakta: Kyrkans kapitalförvaltning 2020 (2019)

Resultat: 403 miljoner, det motsvarar en avkastning på 4,2 % (1 582 miljoner, 19,1 %)

Kapital vid årets slut: 9,9 miljarder, efter ett uttag på 120 miljoner till Svenska kyrkan på nationell nivå (9,6 miljarder)

Fördelning tillgångsslag:
33 % Globala aktier. 14 % Svenska aktier. 9 % Global emerging markets. 21 % Räntebärande värdepapper. 10 % Fastigheter. 6,5 % Företagsobligationer. 6,5 % Alternativa placeringar. 0,3 % Likvida medel.

Aktieförvaltningen bidrog med 315 miljoner kronor, netto.

Svenska kyrkans mål­kapital, i dag 6,9 miljarder, bestämdes 2016. Förra året fick kyrkostyrelsen i uppdrag att se över det och redovisa för kyrkomötet sin långsiktiga strategi för användningen av kapitalavkastningen.