– Vi fick en avkastning som är helt godkänd för förra året. Vårt fokus är långsiktigt och det som är mest glädjande nu är att vi äntligen har kommit ikapp vårt långsiktiga avkastningsmål som sattes 2000, säger Anders Thorendal, finanschef på Svenska kyrkan.
Efter tuffa år i början av 2000-talet har avkastningen legat över målet åtta av de senaste tio åren. 2020 blev avkastningen 4,2 procent vilket är 0,7 procentenheter över. Året innan var ett rekordbra år för många börser och för Svenska kyrkan. Avkastningen då var 19,1 procent.
– Sett till tio år har det gått väldigt bra. Det här enskilda året med corona är speciellt. Börsen störtdök i början av året för att sedan återhämta sig ganska snabbt.
För första gången på åtta blev avkastningen lägre än kyrkans jämförelseindex, som visar hur marknaderna har utvecklats i genomsnitt. 0,8 procentenheter lägre.
– Det beror främst på att vi fortsatt har en övervikt av globala aktier gentemot svenska. Under 2020 stärktes den svenska kronan och när vårt globala aktieinnehav räknades om till svenska kronor var avkastningen betydligt lägre än i den svenska aktieportföljen.
Kommer ni se över fördelningen mellan svenska aktier och globala nu?
– Jag tror att valutakurserna kommer jämna ut sig och inte få något större effekt på lång sikt. Det är möjligt att vi gör omfördelningar mellan globala respektive svenska aktier men vår totala andel i aktier kommer nog att ligga still.
En granskning från Fair Finance Guide 2020 visar att svenska storbanker i slutet av 2017 investerade mer i fossila bränslen än i förnybart. Borde Svenska kyrkan investera i bankaktier?
– Vilka bankerna lånar ut till är en fråga vi har på vår radar. Men banksekretess gör det svårt att veta vilka företag det gäller. Det är lättare att se vilka de köper aktier i.
– Generellt är bankerna viktiga i klimatomställningen eftersom de förser företag som satsar på förnybart med kapital. Det är inte helt lätt men vi har inte sett något skäl till att avveckla våra bankaktier.