Kyrkans pension får anmärkning och måste betala sanktionsavgift

Finansinspektionen inledde en undersökning av Kyrkans pension efter att föreningen gjort ytterligare investeringar i fastighetsbolaget Stenvalvet AB. Foto: Lars Schröder/TT, Kyrkans pension

Finansinspektionen har undersökt Kyrkans pension och föreningens investeringar i ett fastighetsbolag. Nu ska Kyrkans pension betala en sanktionsavgift på fem miljoner kronor.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Pension Ekonomi

Finansinspektionen inledde en undersökning av Kyrkans pension efter att föreningen gjort ytterligare investeringar i fastighetsbolaget Stenvalvet AB. Foto: Lars Schröder/TT, Kyrkans pension

Svenska kyrkan tjänstepensionsförening, Kyrkans pension, får en anmärkning och ska betala en sanktionsavgift på fem miljoner kronor, har Finansinspektionen. FI, beslutat.

– Nuvarande och framtida pensionärer ska kunna känna sig trygga med att deras pensionspengar förvaltas på ett sätt som ligger i deras långsiktiga intresse, säger Åsa Larson, områdeschef för försäkring på FI i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Den här granskningen har visat på en brist som innebär att de som får sin pension från Svenska kyrkans tjänstepensionsförening, och de som ska få det i framtiden, inte får hela det skydd som reglerna för tjänstepensionsföretag är tänkta att ge dem.

Gjort stora investeringar i fastighetsbolag

Bakgrunden är att Kyrkans pension i mars 2022 rapporterade till FI att föreningen gjort ytterligare investeringar i fastighetsbolaget Stenvalvet AB.

Detta ledde till att Finansinspektionen i oktober samma år inledde en undersökning för att ”granska om föreningen har följt externa och interna regler i samband med investeringen”.

Efter avslutad undersökning är FI:s bedömning att Kyrkans pension inte följt FI:s föreskrifter vad gäller att ha en så kallad risktoleransgräns för investeringsrisker i sina interna styrdokument.

Följer inte FI:s föreskrifter

Efter att FI först påpekade detta gjorde Kyrkans pension under 2023 vissa ändringar i sina investeringsriktlinjer. Ändringarna är dock inte tillräckliga, anse FI.

Även om föreningen har en gräns i sina riktlinjer, kan större investeringar göras i enskilda fall genom beslut i föreningens arbetsutskott. Efter den utökade investeringen motsvarade innehavet i Stenvalvet AB 42 respektive 36 procent av tillgångarna i de två tillgångsportföljer där föreningens fria tillgångar förvaltas.

Det är inte att ha en risktoleransgräns på det sätt som tjänstepensionsföreskrifterna avser, menar FI.

Inte grund för att dra tillbaka tillståndet

Kyrkans pension har fått yttra sig över det som FI kommit fram till och menar att de har följt föreskrifterna.

Finansinspektionens bedömning är dock att det finns grund för att vidta åtgärder. De brister som hittats hos Kyrkans pension anses inte vara så allvarliga att det är aktuellt att ge en varning eller dra tillbaka Kyrkans pensions tillstånd som tjänstepensionsförening.

Beslutet kan inom tre veckor, från den 19 juni då beslutet meddelades, överklagas till förvaltningsrätten. Om beslutet vinner laga kraft är det FI som driver in de fem miljoner kronorna, som sedan tillfaller staten.

Kyrkans Tidning har sökt Kyrkans pension som meddelar att de kommer att kommentera beslutet först efter midsommarhelgen.  

Fakta: Kyrkans pension

är försäkringsgivare för tjänstepension för Svenska kyrkans församlingar, pastorat, stift och den nationella nivån.

förvaltar pensionen åt anställda eller tidigare anställda i Svenska kyrkan eller i organisationer som står kyrkan nära.

styrs av styrelse och fullmäktige bestående av företrädare för fackförbund med kyrkligt anställda medlemmar och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.