Genom att granska bankernas hållbarhetsprinciper och riktlinjer kartlägger Fair Finance Guide (FFG) varje år hur hållbart och ansvarsfullt banker investerar och lånar ut pengar. Bakom rapporten står bland andra Diakonia och Amnesty.
Enligt rapporten fortsätter bankerna i Sverige att förbättra sina riktlinjer och ställer nu krav som motsvarar 58 procent av de principer som FFG tagit fram. Nischbankerna Ekobanken och JAK Medlemsbank är fortsatt i topp. Swedbank, Svenska kyrkans husbank, är liksom förra året bäst av storbankerna och hamnar på en tredjeplats.
SEB är den enda av bankerna som inte förbättrat sig. Granskningen visar även på luckor i bankens riktlinjer och SEB halkar därför för första gången ner till en bottenplacering, 53 procent av principerna uppfylls.
Svenska kyrkans Ethosfonder förvaltas av SEB. Men Gunnela Hahn, chef för hållbara investeringar på kyrkokansliets finansenhet, säger att FFG:s rapport är alldeles för ytlig och inte påverkar synen på samarbetspartnern.
– Rapporten påverkar inte alls våra beslut och hur vi ser på de förvaltare vi har. Rapporten kan belysa vissa frågor men går inte att använda som något beslutsunderlag. Fair Finance Guides metodik har kritiserats under många år eftersom de enbart tittar på policys och riktlinjer.
– Det enda som påverkar är att jag får anledning att prata med SEB om de här sakerna och få lite information som är mer matnyttig för vår del än den här rapporten. Det viktiga för oss är vad man gör i praktiken, inte vad man har för policys.
I maj rapporterade Expressen att palmolja som köpts av bolaget AAK, tidigare AarhusKarlshamn AB, hade utvunnits illegalt i Indonesien. Enligt rapporten från FFG investerar flera svenska banker, bland andra SEB, i bolaget genom sina hållbarhetsfonder. Svenska kyrkan har inga uteslutningskriterier om palmolja och är ägare i bolaget Carlshamn.
– Det är ett bolag som vi haft i många år och de har alltid varit under lupp. Det är inte längre ett problembolag utan de har agerat föredömligt genom att enbart köpa palmolja som kommer från certifierade plantager som inte ska bidra till avskogning. SEB som investerar i Carlshamn har en pågående bolagsdialog i denna komplexa fråga.
Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide, skriver i ett mejlsvar till Kyrkans Tidning att granskning av bankernas riktlinjer är en viktig utgångspunkt:
”Både för att det ska bli tydligt för utomstående vad banken vill med hållbarhetsfrågorna, men också för att hållbarhetsarbetet ska kunna fungera väl i praktiken.”
Han poängterar att FFG också gör stickprov och fallstudier för att kontroller hur bankerna lever upp till riktlinjerna.
”Tyvärr visar fallstudierna att bankerna ofta inte lever upp till sina egna löften. Det är ett mönster vi ser hos alla stora bankerna och SEB är en av de banker som underkänts flest gånger sedan starten 2015.”