Kyrkans SOS fyller 50 år och startar stödlinje för HBTQ-personer

Kyrkans SOS tar emot runt 20 000 samtal varje år. Arkivbild. Foto: Frida Lenholm.

Kyrkas SOS har i femtio år erbjudit samtalsstöd för människor i kris. Det uppmärksammas med ett jubileumsfirande med musik och föreläsningar i Göteborgs domkyrka.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkans SOS tar emot runt 20 000 samtal varje år. Arkivbild. Foto: Frida Lenholm.

Via SOS-telefonen och SOS-brevlådan kan människor som behöver samtalsstöd komma i kontakt med utbildade volontärer. Varje år besvaras runt 20 000 samtal.

På lördag uppmärksammas stiftelsens 50-årsjubileum i Göteborgs domkyrka. Programmet leds av komikern Klara Zimmergren. Det bjuds på musik av rapparen Vic Vem och hålls föreläsningar. Bland de medverkande finns psykiatern Ullakarin Nyberg, Sissela Bremmers som står bakom Instagramkontot Nu snackar vi och psykoterapeuten Bo Erlandsson, verksamhetschef för Kyrkans SOS.

– Vårt viktigaste budskap är att det inte är farligt att prata om psykisk ohälsa eller om att man mår dåligt. Det får inte vara skamfyllt.  Det är också viktigt att man vågar ta emot en utsträckt hand, säger Bo Erlandsson.

Kyrkans SOS har sedan starten haft sin bas i Göteborg. Men till hösten starar även en filial i Stockholm. Dessutom öppnar den nya samtalsjouren Regnbågslinjen för HBTQI-personer, telefonerna bemannas av volontärer som själva är HBTQI-personer.

– Psykisk ohälsa ökar, åtminstone i vissa grupper och kanske särskilt i HBTQI-gruppen. När man tittar på självmordsstatistiken går den ner i alla åldrar utom i åldern 15 till 24 där den går svagt uppåt. Det finns ett stort behov av att få prata med någon och få känslan av att finnas i någon annans tanke. Att få berätta sant om livet och inte alltid behöva putsa på fasaden, säger Bo Erlandsson.

Antalet deltagare på plats i domkyrkan begränsas i enlighet med rådande restriktioner. Men evenemanget sänds också live via Kyrkans SOS:s hemsida.

Fakta: Kyrkans SOS

Initiativet startade 1971, då som Kyrkans jourtjänst och som en förlängning av Jourhavande Präst.

Fram till 2017 var Göteborgs kyrkliga samfällighet huvudman för stiftelsen. I dag står organisationen på egna ben. 

Kyrkans SOS stöttas finansiellt av Svenska kyrkan och församlingsanställda hjälper till att bemanna nätvandrarchatten.