Via SOS-telefonen och SOS-brevlådan kan människor som behöver samtalsstöd komma i kontakt med utbildade volontärer. Varje år besvaras runt 20 000 samtal.
På lördag uppmärksammas stiftelsens 50-årsjubileum i Göteborgs domkyrka. Programmet leds av komikern Klara Zimmergren. Det bjuds på musik av rapparen Vic Vem och hålls föreläsningar. Bland de medverkande finns psykiatern Ullakarin Nyberg, Sissela Bremmers som står bakom Instagramkontot Nu snackar vi och psykoterapeuten Bo Erlandsson, verksamhetschef för Kyrkans SOS.
– Vårt viktigaste budskap är att det inte är farligt att prata om psykisk ohälsa eller om att man mår dåligt. Det får inte vara skamfyllt. Det är också viktigt att man vågar ta emot en utsträckt hand, säger Bo Erlandsson.
Kyrkans SOS har sedan starten haft sin bas i Göteborg. Men till hösten starar även en filial i Stockholm. Dessutom öppnar den nya samtalsjouren Regnbågslinjen för HBTQI-personer, telefonerna bemannas av volontärer som själva är HBTQI-personer.
– Psykisk ohälsa ökar, åtminstone i vissa grupper och kanske särskilt i HBTQI-gruppen. När man tittar på självmordsstatistiken går den ner i alla åldrar utom i åldern 15 till 24 där den går svagt uppåt. Det finns ett stort behov av att få prata med någon och få känslan av att finnas i någon annans tanke. Att få berätta sant om livet och inte alltid behöva putsa på fasaden, säger Bo Erlandsson.
Antalet deltagare på plats i domkyrkan begränsas i enlighet med rådande restriktioner. Men evenemanget sänds också live via Kyrkans SOS:s hemsida.