Åtta åtaganden
Under gudstjänsten, som går att se i sin helhet här, uttalades också Svenska kyrkans åtta åtaganden i det fortsatta försoningsarbetet. Varje åtagande lästes upp av en biskop, en symbol för att åtagandena är en angelägenhet för hela Svenska kyrkan.
De åtta åtagandena handlar bland annat om att visa respekt för samisk andlig och kyrklig tradition, bidra till att stärka det samiska språket och öka kunskap och medvetenhet om urfolksrätten. (Se faktaruta)
Internationella vittnen
I domkyrkan var representanter från sametinget, samiska rådet i Svenska kyrkan och flera samiska organisationer samlade. Där fanns även internationella vittnen samt ambassadörer från andra länder och kyrkor där frågan om urfolksrättigheter är viktig. Bland annat framfördes hälsningar från Kanada, Norge och Finland.
– Det gjorde starkt intryck att höra biskoparna och prästerna använda det samiska språket i kyrkan. Det samiska språket var mer levande nu och användes mycket mer aktivt, om jag jämför med gudstjänsten i Uppsala domkyrka förra året, säger Julia Rensberg, styrelseledamot i den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra.
Uruppförande av nationaljojken
Gudstjänsten präglades av mycket sång och musik på olika samiska språk. Jörgen Stenberg gjorde även ett uruppförande av nationaljojken på umesamiska.
I början av året invigdes samiska kyrkotextilier som konstnären Britta Marakatt-Labba skapat till Luleå domkyrka. Samtliga av textilierna användes i gudstjänsten och ärkebiskopen bar mässhaken, gjord i skinn. Präster och diakoner som kom utifrån hade med sig samiska kyrkotextilier från sina församlingar och Biskop Åsa Nyström bar sin biskopskåpa, även den skapad av Britta Marakatt-Labba och sin kräkla, gjord av den samiska konstnären Lars-Levi Sunna.
– Vi tog ytterligare ett steg mot att det samiska språket och andligheten och kulturen hade företräde i gudstjänsten, för Svenska kyrkan är också en samisk kyrka. Samer är i stor utsträckning medlemmar i Svenska kyrkan, det ska inte finnas ett vi och dem, utan viet ska självklart rymma samisk kultur och andlighet, säger Åsa Nyström.
Utmaningar för samerna
Under fredagen och lördagen på Ságastallamat 2 hölls seminarium om existentiella utmaningar för samer, erfarenheter från nomadskolor, utveckling av samiskt kyrkoliv och om det samiska konfirmationslägret.
– En av de mer smärtsamma och svåra frågorna rör markfrågan. Och där har vi lovat med vårt åtagande att både utforska hur markerna kom i vår förvaltning och nu när vi förvaltar dem, att göra det på ett sätt som respekterar urfolksrätt och möjliggör renskötsel på ett rimligt sätt. Så det var en skarp, uppfordrande önskan som fördes fram under dialogen, säger Åsa Nyström.
Julia Rensberg säger att en insikt från helgen är hur viktigt det är att det finns forum där man kan mötas och utbyta tankar och diskutera relevanta frågor.