Kyrkogårdspersonalen i Huddinge är redo

Personalen på S:t Botvids begravningsplats har förberett sig för ett ökat behov av kremationer och gravsättningar. Foto: Charlotte Lindtrup

Krematorieteknikerna och kyrkogårdsvaktmästarna jobbar i små grupper som inte träffar varandra för att minska smittrisken, så att de kan klara att hålla uppe kapaciteten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Personalen på S:t Botvids begravningsplats har förberett sig för ett ökat behov av kremationer och gravsättningar. Foto: Charlotte Lindtrup

– Nyckelpersonerna som ansvarar för kremation och gravsättning arbetar inte tillsammans längre och de träffas i mindre utsträckning för att minska risken för att de ska smitta varandra och bli sjuka samtidigt, säger Per-Magnus Olsson, kyrkogårdschef, Huddinge pastorat.

Förvaltningen har förberett sig för ett ökat tryck på både krematoriet och på kyrkogårdarna.

– Vi har tre krematorietekniker anställda, men man måste vara två för att klara kremationerna. Så teknikerna får hjälp av var sin assistent, personal som annars arbetar på kyrkogårdens kansli. De har nu eller tidigare gått en kort internkurs.

För närvarande jobbar grupperna var tredje dag på krematoriet.

– Men vi överväger att utöka arbetstiden inom kort. Vi har 110 platser i våra kyrlrum och vi kan behöva införa helg- och kvällsarbete för att arbeta undan.

Personalen har anpassat sig octagit på sig nya arbetsuppgifter så att kyrkogårdförvaltningen håller kapaciteten för kremationer och jordbegravningar uppe, säger Per-Magnus Olsson, kyrkogårdschef, Huddinge pastorat. Foto: Charlotte Lindtrup

Situationen är under kontroll, enligt Per-Magnus Olsson. De anställda är friska, anläggningen fungerar och kapaciteten räcker, kyrkogårdsförvaltning har ett krematorium med två ugnar på S:t Botvids begravningsplats.  

– Problemet är att många avlidna nu samlas i sjukhusens kylrum och det kan leda till en anhopning.

Om sjukhusen samtidigt skulle börja transportera avlidna från sina kyrlrum till kyrkogårdsförvaltningarnas skulle de kunna bli överfulla.

– Det pågår just nu samtal med kommunen om möjligheten att låna ishallar i en sådan situation. Planen för ett sådant samarbete kommer snart att vara klar och det kommer då att underlätta för alla inblandade aktörer, säger han.

Ännu märks corona-epidemin främst på att begravningsceremonierna blivit färre, de har minskat med ungefär en tredjedel, och på att antalet begravningsgäster minskat.

Men förvaltningen har också förberett sig för en situation då fler gravar behövs.  

– Vi har organiserat personalen som arbetar med gravsättning i mindre team än vanligt, säger Per-Magnus Olsson.

– De äter och fikar vid olika tillfällen så att inte de heller träffas och riskerar smitta varandra, så vi kan upprätthålla kapaciteten.