Kyrkohandboken: Nu på väg till församlingarna

Uppdaterad. Kyrkohandboken skickas nu ut till församlingarna och webbverktyget publicerades på Svenska kyrkans intranät under torsdagen. Det beslutade kyrkostyrelsen i går, onsdag.

– Efter att ha tagit del av de oberoende experternas slutsatser konstaterade kyrkostyrelsen på onsdagen att distributionen av kyrkohandboken sannolikt kan ske utan att det står i strid med upphovsrättslagen. Därför kommer nu kyrkomötets beslut att verkställas genom att böckerna distribueras till stift och församlingar, säger rättschef Maria Lundqvist Norling i ett pressmeddelande.

Kyrkohandböckerna skulle egentligen ha skickats ut i mitten av mars. Men sedan nya upphovsrättsliga frågor ställts beslutade man att avvakta med distributionen. Därefter har kyrkokansliet gjort en genomgång av rättsläget med hjälp av oberoende juridisk expertis på upphovsrätt, och under sitt sammanträde i går beslutade kyrkostyrelsen att distibruera den nya kyrkohandboken.

Maria Lundqvist Norling säger att frågan om upphovsrätten var uppe redan vid kyrkostyrelsens förra sammanträde, med anledning av skrivelserna från Anders Ekenberg och Christer Palmbladh, i vilka de hävdar upphovsrätt till ett antal böner i kyrkohandboken.

– Då hade vi inte hunnit behandla skrivelserna. Men sedan dess har vi träffat Ekenberg och Palmbladh, granskat de faktiska förhållandena och med hjälp av extern expertis, advokatbyrån Danowsky och partners, kommit till slutsatsen att distributionen av kyrkohandboken sannolikt kan ske utan att det står i strid med upphovsrättslagen, säger hon.

Skrivelserna handlar främst om den ideella upphovsrätten, enligt kyrkokansliet. Den omfattar bland annat rätten att bli namngiven i anslutning till sitt verk, att inte få sitt anseende skadat och att verkets egenart och originalitet ska respekteras.

– Bönerna formulerades ursprungligen under 1970-talet, de omarbetades och publicerades i 1986 års handbok. Vi har inte hittat att upphovsmännen varit omnämnda, de finns inte med i 1986:års handbok eller i det arkivmaterial som vi har studerat, säger Maria Lundqvist Norling.

1986 var Svenska kyrkan fortfarande en statskyrka och handboken var ett statligt tryck, Det innebär att återgivande var tillåtet liksom viss mindre bearbetning av texten.

– Utifrån detta har vi och advokatbyrån Danowskys gjort bedömningen att sannolikheten är övervägande för att det inte strider mot upphovsrätten att distribuera kyrkohandboken, säger hon.

 Det finns inga prejudicerande domar i mål som liknar detta ärende, så det saknas praxis att luta sig emot.

-Men jag är inte oroad inför en eventuell framtida domstolsförhandling. Jag tycker att vi har ställt alla relevanta frågor, vi är trygga med vår expertis. Men domstolens beslut skulle förstås kunna landa i annan riktning. Man vet säkert vad som gäller i det enskilda fallet först efter ett domstolsavgörande.

 I tisdags fick kyrkostyrelsen ytterligare en skrivelse, från tonsättaren Harald Göranssons arvingar, vilka hävdar att upphovsrätt för Göranssons verk inte respekterats i nya kyrkohandboken.

”Dessa bearbetningar, transkriptioner, harmoniseringar, satser, melodier och textunderläggningar utgår från en välgrundad och konsekvent helhetssyn och skyddas av upphovsrätten. En stor del av dessa, återfinns nu i bearbetat skick i den nya handboken” skriver de.

– Vi har även gjort en bedömning av vad som gäller musikverk. Vi har gått igenom principerna och punkterna i skrivelsen en efter en, vi har undersökt om uppgifterna stämmer och vi kommer att vilja träffa dödsboets representanter. Men tillsammans med våra experter har vi kommit fram till att det inte heller i detta fall är sannolikt att distributionen av handboken strider mott upphovsrättslagen, säger Maria Lundqvist Norling.

Gunnar Petri, jurist, ledamot i Kungliga musikaliska akademien och bland annat före detta vd på Stim, skriver i en kommentar att det i och för sig är korrekt att var och en i princip får återge upphovsrättsskyddade musikaliska och litterära verk som ingår i beslut eller yttranden av myndigheter.

”I sådana fall ska dock ersättning till upphovsrättshavarna erläggas. Det kan hävdas att den gamla kyrkohandboken är en sådan myndighetshandling, eftersom den härstammar från statskyrkans tid. Kontakt bör tas med upphovsrättsinnehavarna i god tid före tryckning och överenskommelse med dem måste träffas om ersättningen.”

Denna rätt gäller dock endast återgivning av verken i fråga, menar Gunnar Petri, men inte rätten till bearbetning.

Verken får bara ändras så mycket som användningen kräver, anser han, och i det aktuella fallet är det ju fråga om samma användning, det vill säga i en kyrkohandbok. Dessutom menar han att upphovsmannens eller bearbetarens namn ska anges.

Tryckning och spridning av bearbetningar som gjorts utan upphovsrättsinnehavarens medgivande innebär straffbart upphovsrättsintrång och ger rätt till skadestånd, skriver Gunnar Petri.

Handboken ska tas i bruk på Pingstdagen den 20 maj 2018.


 

Taggar:

Kyrkohandboken
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.