I Skärholmen är skolavslutningarna i kyrkan borta sedan länge. I Ljusnans pastorat har skolorna som vill vara i kyrkan i stället blivit fler. (Arkivbild från skolavslutning i Boo kyrka). Foto: Mikael M Johansson
Skolavslutningar är ett säkert sommartecken. Avslutningarnas vara eller icke vara i kyrkan har diskuterats flitigt genom åren. Ett nedslag hos fyra församlingar visar att traditionen ser väldigt olika ut.
UPPDATERAD. Enligt en undersökning som Kyrkans Tidning gjorde 2022 är traditionen med skolavslutning i kyrkan fortfarande stark på många ställen i landet. 82 procent av Svenska kyrkans församlingar och pastorat hade skolavslutning i någon av sina kyrkor förra året.
Så här säger några kyrkoherdar om årets sommarskolavslutningar:
– Under pandemin förändrades det rätt så tydligt och förra året hade vi inte någon skolavslutning. I år är det en av skolorna som haft en lång tradition av att vara i kyrkan varje år som kommer tillbaka, säger Fredrik Sahlin, kyrkoherde i Rommele församling i Skara stift.
Har inte varit delaktig i debatten
Fredrik Sahlin har inte upplevt någon debatt i lokalsamhället eller i församlingen kring skolavslutningarna, men förstår att diskussionen har förts i skolan, eftersom de förra året beslutade sig för att inte vara i kyrkan men nu är tillbaka.
– Jag har inte varit delaktig som kyrkoherde i någon sådan debatt och tycker också att det är skolan som får bestämma, säger Fredrik Sahlin.
I Skärholmens församling i Stockholms stift har skolavslutningar inte hållits i kyrkan på många år. Kyrkoherde Malin Strindberg säger att eftersom området är väldigt multikulturellt har skolorna valt att alltid ha avslutningarna i sina egna lokaler. Församlingen gör dock många andra aktiviteter tillsammans med skolorna och är nöjd med det samarbetet.
– Det finns inte den gamla svenska traditionen att bygga på i det här området. Vi kan inte säga ”så har vi alltid gjort”, här skapar man lite nytt hela tiden, säger Malin Strindberg.
Accepterat att man inte har skolavslutning med kyrkan
Kyrkoherde Jan From trodde att i år skulle bli första gången det inte var några skolavslutningar i kyrkorna i Hässjö, Ljustorp och Tynderö församlingar i Härnösands stift, men i sista stund bokade den skola som tidigare har varit i kyrkan av sig in en skolavslutning.
– Vi trodde ett tag att inte någon skulle höra av sig om skolavslutningar över huvud taget detta år. Vi har ju märkt att skolorna mer eller mindre har slutat och så har det blivit ett accepterat faktum att man inte har skolavslutning med kyrkan, säger Jan From.
Han säger att personalen i församlingarna ofta beklagar sig över att det har blivit så.
– Jag tror att det är kört. Den debatt som var förut är nästan borta och skolan rör sig längre och längre ifrån oss. Vi finns kvar med våra lokaler och möjligheten och säger inte nej till skolan, utan det är snarare så att de inte frågar, säger Jan From.
"En höjdpunkt i barns liv"
Jan Bonander, kyrkoherde i Ljusnans pastorat, Uppsala stift, berättar att pastoratet brukar ha flera skolavslutningar och i år har ytterligare en skola tillkommit.
– Jag tycker att bilden av kyrklig närvaro i samhället generellt sett har blivit mer positiv. Det upplever jag gentemot kommun och företag i vårt pastorat, säger Jan Bonander.
I Ljusnans pastorat fungerar dialogen med skolan bra och en präst är alltid med under skolavslutningarna.
– Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta. Det är en höjdpunkt i barns liv som skapar fina minnen och att då använda sig av kyrkorummet med all dess symbolik kan öppna upp för fler frågeställningar. Då gäller det för kyrkan att vara mottaglig för det, säger kyrkoherden.
Dialog med skolan har lett till saker som att kyrkan nyligen blev inbjuden till ett panelsamtal om hållbarhet i en högstadieskola.
– Det är sådant vidare samarbete som jag tycker är så fantastiskt fint, säger Jan Bonander.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod att det inte skulle vara någon skolavslutning i Hässjö, Ljustorp och Tynderö församlingar. Sedan dess har en skola hört av sig och bokat in skolavslutning.
Fakta: Skolavslutningsenkäten 2022
Så svarade församlingarna
82 procent: Vi hade skolavslutning i någon av våra kyrkor.
21 procent: Tror inte vi har skolavslutningar om fem år.
76 procent: I dag finns ingen debatt i lokalsamhället kring skolavslutningar i kyrkan.
Här kan du läsa mer om undersökningen.