Uppdaterad. Sedan artikeln skrevs har kyrkoherdens brev tagits bort från församlingens hemsida.
I ett brev som publicerats på Täby församlings hemsida skriver kyrkoherde Michael Öjermo att det är dags för de politiska partierna att lämna Svenska kyrkan. Han vädjar till medlemmarna att ”ta sitt ansvar” och inte rösta på de nomineringsgrupper som också är politiska partier.
– De ändrade relationerna till staten var hett efterlängtade, men det är fortfarande så att församlingarna har det här politiserade systemet som dels skadar vår trovärdighet och dels är besvärligt att hantera, säger han.
Michael Öjermo säger att en av de vanligaste frågorna han möter i samtal med församlingsbor är den om varför de politiska partierna finns kvar om nu Svenska kyrkan är skild från staten. I Täby kommun röstar också de flesta borgerligt i de allmänna valen och ser därför negativt på att Socialdemokraterna genom sin position i kyrkomötet har en så stark ställning i kyrkan.
– Många hör av sig och vill gå ur Svenska kyrkan för att de uppfattar att kyrkan är en socialdemokratisk sidoorganisation.
I brevet uppmanar Michael Öjermo medlemmarna att rösta på Borgerligt alternativ, Politiskt obundna i Svenska kyrkan eller Öppen kyrka, alltså någon av de tre grupper som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige och som inte är kopplade till partier.
– Det gör jag av pedagogiska skäl. Väldigt många människor vet inte vad de olika nomineringsgrupperna står för och då tyckte jag det var viktigt att tala om att det i Täby församling finns tre nomineringsgrupper som är lika med politiska partier och tre som inte är det.
Hur tycker du att det rimmar med din roll som kyrkoherde att uttala dig om vilka grupper du anser att församlingsborna ska rösta på och inte?
– Jag har ett tillsynsansvar i församlingen över Svenska kyrkans tro, liv och lära och kan naturligtvis utifrån de vigningslöften jag avlagt ta ställning i massa olika frågor.
– Det här handlar inte om att ifrågasätta den demokratiska processen eller Svenska kyrkan som en öppen folkkyrka. Det här handlar om att vara tydlig inför kyrkovalet att nu är det väljarna som måste göra sitt, för de politiska partierna lämnar inte frivilligt Svenska kyrkan ifred.
Michael Öjermo berättar att han på grund av brevet blivit anmäld till Stockholms domkapitel. Men i övrigt säger han att han inte fått särskilt många reaktioner.
– Mina medarbeten och mina förtroendevalda vet var jag står i den här frågan, så ingen där har tyckt att det var särskilt konstigt.
Efter att Kyrkans Tidning gjort intervjun med Michael Öjermo har brevet efter uppmaning från församlingens förtroendevalda tagits bort från hemsidan.