Måste kyrkans körsångare vara medlemmar i Svenska kyrkan? Ja, anser kyrkorådet i Alnö församling utanför Sundsvall. Nej, det behöver de inte och det är definitivt inte körledarens uppdrag att avkräva medlemskap, anser församlingens kyrkomusiker Lars Lind.
Kyrkorådet i Alnö församling, Härnösands stift, anser att de sångare som sjunger i kyrkokören ska vara medlemmar i Svenska kyrkan. Och att det ska vara körledarens ansvar att ta reda på vilka som inte är medlemmar och uppmana dem att bli det.
– Jag har varit kyrkomusiker i snart 18 år och jag har vägrat göra detta i flera år eftersom jag anser att körverksamheten är en tydlig del av kyrkans missionsuppdrag. Det ingår heller inte i mina arbetsuppgifter att kräva detta. Det känns helt enkelt inte rätt, säger Lars Lind.
– Att sjunga i kör är ett mycket fint sätt att komma i kontakt med kyrkan och församlingens verksamhet, och kan vara ett sätt att komma till tro, säger Lars Lind.
Kören som Lars Lind är ledare för presenteras så här på Alnö församlings hemsida: ”Kören för dig som älskar att sjunga och utmanas! Vi sjunger fyrstämmig körmusik och deltar ofta i kyrkans stora festligheter. Torsdagar kl 19–21 med start den 18 januari”.
– Kören räknas inte till den öppna verksamheten, som barnverksamheten till exempel. Den här definitionen ”öppen” och ”sluten” verksamhet har jag bara hört talas om på Alnön. Ingen annanstans drar man sådana skiljelinjer. När körsångarna säger sig vilja sjunga i kören så anmäler jag dem till Sensus och de kommer med på e-postlistan för kören, säger Lars Lind.
Anledningen till att frågan har väckts just nu är en intensiv debatt i kyrkomusikernas Facebookgrupp som inleddes med att Lars Lind tog upp ämnet.
– Det var min kyrkoherde som på kyrkorådets uppdrag bad att jag skulle kontrollera koristernas tillhörighet i Svenska kyrkan. För några veckor sedan hade kyrkoherden gått igenom körlistan och upptäckt två personer som inte är tillhöriga och då bad hon att jag skulle tala med dem. Det hela aktualiserades av att kyrkokören ska göra en resa som bekostas av församlingen och som är gratis för koristerna.
Lars Lind betonar att hans chef kyrkoherden är en ”klok person som argumenterat för hans sak inför kyrkorådet”, men att frågan är principiellt mycket viktig.
– Även om jag tycker att det är fel att avkräva medlemskap kan man naturligtvis göra jämförelsen med andra föreningar. Tänk dig att delta i en skytteförenings verksamhet och inte betala medlemsavgiften? Du skulle ju åka ut direkt.
– En annan aspekt gäller naturligtvis andra delar av kyrkans verksamhet. Jag undrar vad som skulle hända om diakonernas verksamhet skulle kopplas till ett medlemskap? ”Nej, du får inte vara med i sorgegruppen för anhöriga för du är inte medlem i Svenska kyrkan.”
Av reaktionerna att döma på Lars Linds Facebookinlägg, exempelvis ”Koristerna bidrar ju till kyrkan med frivilligt arbete. Ska man avkrävas en avgift för att få bidra med frivilligt arbete?”, så engagerar frågan.
Marit Torkelson är musikhandläggare på kyrkokansliet i Uppsala. Hon anser att kyrkans musik- och körverksamhet är en ovärderlig kontaktyta ut mot det sekulära samhället.
– Man ska inte behöva vara medlem för att sjunga i kyrkokör. Tvärtom, kyrkokören är en fin kontaktyta för människor som kanske är intresserade och vill närma sig kyrkan.
Marit Torkelson känner inte till att det finns öppna och slutna verksamheter hos församlingarna och anser heller inte att det ska ha någon betydelse för huruvida man ska avkräva medlemskap eller ej.
– Svenska kyrkan är den största kulturaktören i Sverige, en aktör som undervisar barn och unga. Musiken och det estetiska är en av de bästa dörröppningarna till Svenska kyrkan, en ingång till de stora frågorna. För att skapa jämbördighet ska vår verksamhet vara öppen för alla, oavsett medlemskap eller inte.
Marit Torkelson betonar dock att ”församlingarna är suveräna och gör som de vill.”
– Det här kan kyrkoråden hantera som de vill. Men utifrån min och kyrkokansliets horisont är det mest rimliga att se detta som en fantastisk kontaktyta in i kyrkans tro och liv.
Arianne Sundman (S), är ordförande i kyrkorådet i Alnö församling och tillika ordförande i kommunfullmäktige i Sundsvall.
– Jag kan inte förstå att man vill sjunga i en kyrkokör utan att vara medlem i Svenska kyrkan. För mig är det helt självklart. Konsekvensen kan ju naturligtvis bli att någon slutar när man får frågan, men för mig är det inget konstigt. Så är det ju i vilken förening som helst.
Enligt Arianne Sundman är det körledaren i någon av de tre vuxenkörerna, som ska ta diskussionen med den korist som inte är medlem i Svenska kyrkan.
– Men det är ju inte svårare än att körsångarna skriver upp sig på en lista när terminen börjar. Någon på expeditionen stämmer av körlistan mot medlemsregistret, just det behöver inte körledaren göra, det kan vara kyrkoherden, en komminister eller någon annan på expeditionen. Men själva samtalet med körsångaren om medlemskapet är det körledaren som ska ta eftersom det är han eller hon som träffar körsångarna.
Beslutet om att det behövs ett medlemskap i Svenska kyrkan för att delta i körverksamheten för vuxna fattades av kyrkorådet för ett par år sedan.
– Det här gäller körverksamheten för vuxna, som församlingen lägger stora pengar på. Om man ska hårdra det hela bör annan stadigvarande vuxenverksamhet som vi lägger pengar på också kräva ett medlemskap. Då blir det upp till diakonen eller församlingspedagogen att ställa frågorna om medlemskap. Men annan diakonal verksamhet som är av mer tillfällig karaktär, som en sorgegrupp för anhöriga eller det kyrkan gör vid en olycka, ska inte omfattas av krav på medlemskap. Inte heller barnverksamheten ska omfattas av medlemskrav, säger Arianne Sundman.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.