Hård kamp för att få tillbaka ”kidnappad” kyrka

Under flera år kämpade föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner med att få tillbaka kontrollen över sin kyrkolokal. "Den här kyrkan betyder väldigt mycket för mig". Johan Strindberg, föreningens ordförande, är i princip uppvuxen i kyrkan. 

Med kuppartade metoder försökte en rysk-ortodox församling och en församling i Missionsprovinsen ta över S:t Sigfrids kyrka i Aspudden. Det tog fyra år, varningar från Säpo, handgemäng och en rättslig process innan kyrkans ägare fick den tillbaka. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Under flera år kämpade föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner med att få tillbaka kontrollen över sin kyrkolokal. "Den här kyrkan betyder väldigt mycket för mig". Johan Strindberg, föreningens ordförande, är i princip uppvuxen i kyrkan. 

– Nu har vi startat igen. Inte bara på noll och utan på minus när det gäller förlorad verksamhet och medlemsantal. Namnet är svärtat och vi behöver återbygga relationerna till dem som bor i området som har upplevt så mycket konstigt när de har velat besöka kyrkan, säger Johan Strindberg, ordförande i föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner.

Det är en nästan otrolig historia, berättelsen om hur vänföreningen som äger S:t Sigfrids kyrka i Aspudden utanför Stockholm höll på att få se kyrkan gå förlorad. Församlingen den Helige Sergij och församlingen S:t Stefanus Koinonia som tillhör Missionsprovinsen var nära att lyckas ta över kyrkan.

Fungerade länge

När Hägerstens församling utanför Stockholm hade byggt Uppenbarelsekyrkan år 1970 behövde den inte S:t Sigfrids kyrka längre. Då bildades en vänförening som köpte kyrkan och fortsatte med gudstjänster och verksamhet, i Svenska kyrkans tradition.

S:t Sigfrids kyrka ligger i Aspudden i Stockholm. Tidigare hörde den till Hägerstens församling, men såldes till föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner när Uppenbarelsekyrkan byggdes.

År 2002 tog föreningen in en hyresgäst, församlingen S:t Stefanus Koinonia från Missionsprovinsen. En utbrytargrupp ur Svenska kyrkan som bland annat inte accepterar präster som är kvinnor. Då bröt Hägerstens församling med föreningen. Dock fungerade överenskommelsen med hyresgästen relativt väl länge, enligt Johan Strindberg.

Men 2020 hände något. Då hade föreningens styrelse på prov tagit in ytterligare en hyresgäst, den rysk-ortodoxa församlingen Helige Sergij som tillhör Moskvapatriarkatet. Församlingen hade inte någon lokal att fira påsk i. Hyresöverenskommelsen skulle endast gälla i tre månader. Men det skulle bli fyra år av kamp för den egna kyrkan för S:t Sigfrids kyrkas vänner.

Avbröt möte i protest

Johan Strindberg säger nu att föreningen var godtrogen. När problemen började var två ledamöter i föreningens styrelse och ordföranden även med i S:t Stefanus Koinonia.

– Dessa styrelseledamöter förde samtalen med den rysk-ortodoxa församlingen om att hyra kyrkan över påsken 2020.

Sedan följde ett turbulent år för föreningen. Ett stort antal nya medlemmar gick in i vänföreningen. De tillhörde också S:t Stefanus Koinonia och Helige Sergij och de gick in i föreningen med syfte att ta över föreningen, enligt Johan Strindberg.

Men under årsmötet 2020 röstade de nya medlemmarna av misstag blankt i valet av ny styrelse, så de ursprungliga medlemmarna kunde behålla kontrollen över föreningen.

En dag när Johan Strindberg kom till kyrkan fanns en bevakningskamera uppsatt som han plockade ned. "Efter tio minuter dök det upp en rysktalande man i kamouflagekläder", säger Johan Strindberg. Mannen försvann sedan. 

Då avbröt mötesordföranden mötet i protest. Årsmötet fick följas av ett nytt årsmöte för att göra klart de sista punkterna på dagordningen.

Gick till attack

Inför det andra årsmötet fick föreningen ytterligare cirka 70 nya medlemmar från den Helige Sergij.

– Men genom ett mirakel och förvirring bland kuppmakarna blev jag vald till mötesordförande, trots att vi var i minoritet, berättar Johan Strindberg.

Detta innebar att han kunde hindra att besluten från det tidigare årsmötet revs upp. Protesterna blev aggressiva.

– Jag fick till slut avbryta mötet. Då gick en person från S:t Stefanus Koinonia till fysisk attack mot föreningens nyvalda ordförande, säger Johan Strindberg. 

Polis tillkallades men det blev ingen fortsatt rättslig process.

Därefter följde några händelserika år: Hyresgästerna S:t Stefanus Koinonia och Helige Sergij bildade en ”skuggstyrelse” som agerade i S:t Sigfrids kyrkas vänners namn, bland annat genom att förlänga kontraktet med den rysk-ortodoxa församlingen. Säpo varnade för den ryska församlingens koppling till rysk underrättelsetjänst, kyrkolokalen förändrades i ortodox tradition, lås byttes så att föreningen inte kunde komma in. 

Ett år efter den civilrättsliga processen om kyrkan är avslutad ser föreningen framåt och hoppas kunna återuppta verksamhet.

– Vid ett tillfälle tog jag ned en övervakningskamera som inte var uppsatt av oss. Efter tio minuter dök det upp en rysktalande man i kamouflagekläder. Mannen försvann sedan och inget mer hände, men det var en märklig upplevelse, säger Johan Strindberg.

Blev en splittring

Göran Beijer

Göran Beijer, biskop emeritus i Missionsprovinsen där församlingen S:t Stefanus Koinonia ingår, beskriver händelserna på ett annat sätt.

–Vi i S:t Stefanus hade inga problem med den rysk-ortodoxa församlingen, men i föreningen som äger kyrkan blev det en splittring, en grupp ville inte ha kvar Helige Sergijs församling.

Beijer menar att det som S:t Sigfrids vänner beskriver som en "skuggstyrelse" i stället var en legitim styrelse som bildades vid ett medlemsmöte som föreningens revisorer kallade till när ordförande inte kallade till ett begärt möte.

Att lås byttes ser Beijer som en naturlig del när det är motsättningar och att den som har makten vill ha kontroll över lokalen.

–Det gör man ju i en lägenhet också när det uppstår en tvist, säger Göran Beijer.

Skickade stämningsansökan

Missionsprovinsen och S:t Stefanus Koinonia såg inga tecken på att Heliga Sergijs församling skulle vara kopplad till den ryska staten eller att det skedde påtryckningar från rysk håll.

De kyrkor som hyrs av rysk-ortodoxa församlingar av Moskvapatriarkatet har ofta närhet till viktig infrastruktur. S:t Sigfrids kyrka ligger vid Essingeleden och en av Stockholms vattenreservoarer.

– Ja, i Ryssland stöder Moskvapatriarkatet den nuvarande regimen, men patriarkatet har inget inflytande utomlands. Helige Sergijs församling ser bara patriarken som en andlig ledare, säger Göran Beijer.

Med tiden bestämde sig föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner för att driva en rättslig process. De fick tips om en advokat av en annan rysk-ortodox kyrka i Stockholm som tillhör patriarkatet av Konstantinopel. 

– Även där hade en ortodox församling trogen Moskvapatriarkatet, försökt ta över, säger Johan Strindberg och fortsätter:

–Vi försökte först få till en förlikning med Helige Sergij och Koinonia, men de ville inte. Då skickade vi in en stämningsansökan.

Fortsatt konflikt

Vänföreningens stämningsansökan handlade om hyreskontraktet med den rysk-ortodoxa församlingen som Göran Beijer, ordförande i ”skuggstyrelsen”, skrivit på. Men vänföreningen menade att han inte hade rätt att företräda föreningen.

S:t Sigfrid kyrkans vänner vann i rätten och Göran Beijer blev skyldig att betala över 200 000 kronor i rättegångskostnader.

– Domen överklagades till både hovrätten och högsta domstolen men den beviljades inte prövningstillstånd och domen slogs därmed fast, säger Johan Strindberg.

Göran Beijer konstaterar att hela processen handlade om honom: 

– Så det var jag som fick betala. Jag fick tillbaka en del pengar genom min försäkring.

Men trots domen var det inte slut på konflikten. Johan Strindberg berättar att föreningen fortfarande inte hade tillgång till sin kyrka.

Johan Strindberg på väg upp i kyrkans torn. Där är det fri sikt till ryska ambassaden. 

– Då tog jag med mig en medlem och gick till ett av S:t Stefanus möten. Jag höll ett anförande där jag berättade för församlingsmedlemmarna om domen och jag hade med mig kopior på domslutet så att alla kunde läsa. I församlingen fanns ju också vanliga gudstjänstfirare som kom fram till mig efteråt och förklarade att de inte visste något.

En annan verklighet

Mötet ledde till slut till en förlikning och till att S:t Sigfrids kyrkas vänner fick tillbaka kyrkan.

S:t Stefanus Koinonia håller nu sina gudstjänster i en annan hyrd lokal, men söker nya lokaler tillsammans med den rysk-ortodoxa församlingen.

– Det är Säpos uppgift att hålla ögonen öppna och varna. Men det betyder ju inte att verkligheten är sådan som Säpo har plikt att misstänka att den är, säger Göran Beijer.

S:t Sigfrids kyrkas vänner arbetar nu för att öka förtroendet för föreningen i närområdet och att få nya hyresgäster.

– Vi har konserter i kyrkan, hyr ut den som övningslokal till musiker och en ukrainsk baptistförsamling har provat att fira gudstjänst här.

– Vi vill att kyrkan ska fortsätta att vara ett ljus på berget i Aspudden, säger Johan Strindberg.

Kyrkans Tidning har sökt Helige Sergijs församling. Församlingsrådet hänvisar till fastan och påskfirandet och vill inte svara på frågor förrän efter påsk. 

Johan Strindbergs pappa Kåre Strindberg (bilden längst ned till höger) var i många år präst i S:t Sigfrids kyrka. 

Fakta: S:t Sigfrids kyrka

1900 Kyrkan invigs.
1970 Föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner bildas.
2002 Missionsprovinsens församling S:t Stefanus Koinonia blir hyresgäster.
2020 Den rysk-ortodoxa församlingen Helige Sergij får ett hyreskontrakt på tre månader.
17 maj Årsmöte i föreningen, som avbryts.
I början av juni hålls det fortsatta mötet. Även det avbryts. Det slutar med anmälan om misshandel och stöld.
Skuggstyrelsen håller sitt första möte i augusti och tecknar ett hyresavtal med Helige Sergij. Därefter byts låsen. Föreningen tar kontakt med advokat under hösten.
2021 Föreningens stämningsansökan lämnas in efter misslyckade försök till att få till möte med hyresgästerna.
2024 Förlikningsavtal klart i Södertörns tingsrätt i juni. Hyresgästerna flyttar ut.

Fakta: Rysk-ortodoxa kyrkan av Moskvapatriarkatet

Den rysk-ortodoxa kyrkan med centrum i Moskva är världens största bysantisk-ortodoxa kyrka med över 150 miljoner bekännare.

Dess nuvarande överhuvud är Kirill som bär titeln patriark av Moskva och hela Ryssland.

Moskvapatriarkatets moderna historia i Sverige kan härledas till de politiska förändringarna i Ryssland och den rysk-ortodoxa kyrkans ökade frihet under 1980-talet som väckte drömmar hos ortodoxa med rötter i Ryssland, Vitryssland och Ukraina att återknyta förbindelserna med hemlandets kyrka.

1992 grundades den Helige Sergij rysk-ortodoxa församling i Stockholm och den 10 oktober 1996 beslöt den Rysk-ortodoxa kyrkans heliga synod att uppta församlingen i Moskva-patriarkatets jurisdiktion.

Källa: Sveriges kristna råd

Fakta: Missionsprovinsen

Missionsprovinsen har funnits sedan 2003. Rörelsen beskrivs ofta som konservativ, själv anser den sig vara en del av en omfattande luthersk bekännelserörelse. 

Svenska kyrkans biskopsmöte införde ett prästvigningsstopp 1993 för dem som öppet förnekar giltigheten i kvinnors prästvigning. Det har haft en avgörande betydelse för bildandet av Missionsprovinsen som inte godkänner prästvigda kvinnor. 

De präster som vigts till biskopar i missionsprovinsen har avkragats.