– Jag är positivt inställd till att många ser att motionen behövs, säger Sandra Ryström Signarsdotter.
Kyrkostyrelsen ska arbeta fram gemensam strategi för en jämställd kyrka, föreslår motionen. För andra året i rad skickar Sandra Ryström Signarsdotter (S) och Jesper Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i kyrkomötet, in samma motion.
– Förra året hettade det till lite grann under debatten och motionen föll på en röst. Det var lite surt, men i år kommer den att gå igenom, säger Sandra Ryström Signarsdotter.
Hon är präst och ordförande i organisationen Forum för prästvidga kvinnor i Svenska kyrkan.
Motionen behandlades på kyrkomötet 2021 av kyrkolivsutskottet, som yrkade på avslag. Utskottets förslag bifölls med 115 röster. 114 yrkade avslag på utskottets förslag och två avstod att rösta.
Fler män än kvinnor
I den jämställdhetsskrivelse som presenterades av kyrkostyrelsen 2020 framgår att könsfördelningen mellan män och kvinnor är jämn när det kommer till prästrollen, men att män som är präster i Svenska kyrkan tjänar mer och oftare har oftare ledarpositioner.
Det här, menar motionärerna, pekar på ett större problem i Svenska kyrkan och i samhället, där kvinnor oftare väljs bort i sökandet efter nya ledare.
– I biskopsvalet i Visby stift står det mellan två män. I Linköping har sex kandidater gått vidare varav två är kvinnor. Dock, det är mer sannolikt att två bröder väljs till biskopar än att vi får en kvinna. Detta är anmärkningsvärt, särskilt då vi har över 50,1 procent präster som är kvinnor. Ledarskapet i kyrkan måste spegla verkligheten, säger Sandra Ryström Signarsdotter.
Lägger fram samma förslag
Motionärerna har lagt fram samma att-sats som förra året, men motiveringen har Sandra Ryström Signarsdotter slipat på.
– Jag har tagit in och lyssnat på kvinnor som jobbar i Svenska kyrkan, på stiftsnivå och med att rekryterar präster. Där ser man att många kvinnor söker till prästjobbet idag och de kommer in med en hög kompetens som vi i kyrkan borde ta vara på.
Motionärerna menar att det saknas debatt i Svenska kyrkan utifrån modern forskning på ämnet. I motionen hänvisas till delmål 5.5 i FN:s globala mål: “Tillförsäkra kvinnor fullt och faktiskt deltagande och lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer i det politiska, ekonomiska och offentliga livet.”
Stöd i jämställdhetsarbete
Motionärerna påpekar också att arbetsgivaren, enligt diskrimineringslagen, ska ta till aktiva åtgärder för att motverka diskriminering. Svenska kyrkans nationella nivå kan, menar motionärerna, vara ett viktigt stöd för det arbetet.
– Sverige som helhet är ett land som backar vad gäller jämställdheten och självklart gäller det även vår organisation, Svenska kyrkan. Det som sker i samhället, i vårt land, kommer också speglas i vår organisation. Därför är den här frågan viktigt. Vill man ha en organisation som backar i den här frågan eller vill man vara en kyrka som tar den här frågan på fullt allvar? säger Sandra Ryström Signarsdotter