Kyrkomötet sade ja till ny hantering av valsedlar

Bengt Kjellgren, kyrkomötesledamot för Borgerligt alternativ, samlade nio nomineringsgrupper bakom sin motion. Foto: Mikael M Johansson. 

"Jättekul att vi har samlat så många", säger Bengt Kjellgren, Borgerligt alternativ, som fick starkt stöd i kyrkomötet för motionen om att skicka valsedlar direkt från tryckeri till valnämnd. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Bengt Kjellgren, kyrkomötesledamot för Borgerligt alternativ, samlade nio nomineringsgrupper bakom sin motion. Foto: Mikael M Johansson. 

Organisationsutskottet ville att kyrkomötet skulle avslå förslaget om att förenkla distributionen av valsedlar till kyrkovalet, men efter omröstning sa kyrkomötet ja. 

– Det känns jättebra. Och det känns bra för att vi har samlat så många grupper. Förutom de som skrivit under motionen, är det ytterligare tre eller fyra grupper som har stöttat motionen, vilket är jättekul, säger huvudmotionären Bengt Kjellgren, Borgerligt alternativ (BA). 

Viktig demokratifråga

Förutom BA har motionen skrivits under av ledamöter från Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Vänstern i Svenska kyrkan, Öppen kyrka - en kyrka för alla, Frimodig kyrka, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Kristdemokraterna, Fria liberaler i Svenska kyrkan och Himmel och jord.

Bengt Kjellgren tycker att beslutet är viktigt främst för att det rör sig om en demokratifråga.  

Vi mindre grupper har inte har samma resurser som de som röstar emot nu, Socialdemokraterna, där man har en partiapparat som sköter det här. Vi utesluts när de kör runt med valsedlar, säger han. 

"19 grupper kör runt"

Att kyrkostyrelsen nu har fått i uppdrag att till valet 2025 genomföra en samlad distribution av alla via kyrkostyrelsen tryckta valsedlar direkt från tryckeri till respektive valnämnd, ser Bengt Kjellgren också som en stor miljövinst. 

– Tidigare har vi nomineringsgrupper varit tvungna att se till att valsedlarna kommer dit de ska. I Göteborgs stift är vi 19 grupper som har kört runt och det är ohållbart. 

Det nya distributionssystemet kan leda till ökade kostnaderna för organisationen, men enligt Bengt Kjellgren handlar det om att kostnaderna som tidigare togs av nomineringsgrupperna när de åkte runt i privata bilar och lämnade valsedlarna, nu synliggörs.