Kyrkomötet om kyrkans roll i samhället

"Kyrkans roll i samhället är att vara en röst för människors värde", säger kyrkomötets ordförande Karin Perers. Foto: Marcus Gustafsson

Årets kyrkomötet hade temat Kyrkan i det offentliga rummet. Nu har kyrkomötet antagit ett uttalande om hur det ser på kyrkans roll i samhället.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

"Kyrkans roll i samhället är att vara en röst för människors värde", säger kyrkomötets ordförande Karin Perers. Foto: Marcus Gustafsson

- Kyrkan har ett uppdrag att agera och med mod och klarsynthet påtala orättvisor och kränkningar av mänskliga rättigheter, säger kyrkomötets ordförande Karin Perers i ett pressmeddelande.

Utskottet bearbetade

Utgångspunkten för arbetet har varit Lutherska världsförbundets dokument Kyrkan i det offentliga rummet (Church in the public space). Sedan hade kyrkostyrelsen föreslagit ett uttalande som Samhälls- och kulturutskottet behandlade. Under utskottets behandling av kyrkostyrelsens skrivelse kompletterades den, bland annat med bakgrund av tre motioner. Och nu är uttalandet antaget.   

Karin Perers säger i pressmeddelandet att kyrkan ska vara en röst för människors värde och värdighet, jobba för bättre livsvillkor för och med utsatta, och visa på hopp och möjligheter i situationer där människor känner sig uppgivna.

Demokratiska värden hotade

- Sådant vi tagit för givet hotas nu från olika håll. Vi ser ett hårdnande samtalsklimat, ett nytt ifrågasättande av demokratiska värden och ett akut läge för klimatet, säger hon.

Fakta: Kyrkomötets uttalande

Kyrkomötet har beslutat att uttala följande:

1. Svenska kyrkans engagemang i det offentliga rummet utgör en väsentlig del av kyrkans sändning till världen (mission) för skapelsens helande. Kyrkans närvaro i det offentliga rummet syftar till att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.

2. Svenska kyrkan har ett ansvar att verka för ett öppet, inkluderande och rättvist offentligt rum för alla och bidra till det demokratiska samhällets upprätthållande och utveckling.

3. Svenska kyrkan konstaterar att trossamfund och civilsamhällesorganisationer spelar en nyckelroll för ett öppet och rättvist samhälle.

4. Svenska kyrkans rum ska präglas av rättvisa, inkludering, upprättelse och öppenhet. Detta innefattar både utrymme för öppna och respektfulla samtal, men också fysiska rum som ger trygghet och skydd.

5. Svenska kyrkan bidrar till det offentliga rummet genom att sätta fokus på alla människors lika värde och värdighet, rättvisa och delaktighet. Delaktighet förutsätter möjlighet till utbildning och folkbildning. De demokratiska fri- och rättigheterna är centrala utgångspunkter i strävan efter fred och rättvisa.

6. Svenska kyrkans deltagande i det offentliga rummet ska präglas av mod och klarsynthet, tålamod och uthållighet, samt solidaritet och egenmakt. Det ska bland annat innefatta:

a) analys av samhällsutmaningar utifrån ett delaktighetsperspektiv

b) främjande av tillitsfulla relationer

c) utmanande av orättvisor

d) upptäckande av hoppets tecken

e) förbättrade livsvillkor för och tillsammans med människor i utsatthet