– Ingen har någonsin velat fatta beslutet att utbildningen inte ska kunna fortsätta, men nu är läget så akut och pengarna så slut att vi inte kan gå runt utan att få anslag. Utbildningen har gått runt på god vilja från högskolan och det har lyckats i ett par år, men det går aldrig att upprätthålla i längden. Vi har kommit till vägs ände, säger Oskar Ekberg, utbildningsledare på kyrkomusikerutbildningen på Marie Cederschiöld högskola.
Oskar Ekberg berättar att kyrkomusikerutbildningen har sökt pengar hos kyrkostyrelsen och genom de anslag som högskolor varje år gör till regeringen, men har trots det stått utan extern finansiering sedan 2016. I stället har utbildningen klarat sig ekonomiskt genom interna lösningar som vinstmedel och pengar tillskjutna från ägare.
På Utbildningsdepartementet har det förts dialog med kyrkomusikerutbildningen sedan i höstas. Förra måndagen träffades de för ett möte och diskuterade bland annan hur Marie Cederschiöld högskola kan förtydliga sin ansökan om statsbidrag som ska skickas in i slutet av februari.
– Det kommer in äskanden från många olika aktörer och vid varje budgetproposition görs sammanvägda avvägningar av samtliga äskanden. I budgetpropositionen beslutar regeringen sina prioriteringar. Det ett lärosäte kan göra är det som Marie Cederschiöld har gjort nu, att föra dialog och visa på samhällsnytta. Och det har de gjort på ett föredömligt sätt, säger Cecilia Marklund, Marie Cederschiöld högskolas kontaktperson på Utbildningsdepartement.
Kenneth Nordgren, rektor för Svenska kyrkans utbildningsinstitut, berättar att inga högskolor eller universitetsutbildningar har fått ekonomiska bidrag från Svenska kyrkan nationellt sedan en utbildningsreform genomfördes 2014.
– Det finns ingen bestämd åsikt från Svenska kyrkan att “Nej, vi ska inte ge bidrag till Marie Cederschiöld högskola”, utan där har nog kyrkan vilat i god tro att högskolan har möjlighet att få statliga anslag för sin kyrkomusikerutbildning, säger Kenneth Nordgren.
Svenska kyrkans utbildningsinstitut har sedan hösten 2021, precis som Utbildningsdepartementet, en dialog med kyrkomusikerutbildningens ansvariga.
Kyrkostyrelsen har beslutat att utvärdera upplägget för den pastoralteologiska kyrkomusikerutbildning som i dag görs på fyra folkhögskolor och hur det kyrkliga utbildningsuppdraget ska se ut framåt. Det här kan komma att påverka Marie Cederschiöld högskolas framtida möjlighet till finansiering. Utredning kommer att pågå under 2022 och beslut väntas fattas av kyrkostyrelsen 2023.
Svenska kyrkan har länge larmat om en framtida brist på kyrkomusiker. Inom en tioårsperiod behövs mellan 700 och 900 nya kyrkomusiker som följd att många nuvarande kyrkomusiker går i pension.
Den här bristen är en av anledningar till att Oskar Ekberg är mån om att utbildningen ska få finnas kvar.
– Vi vill trycka på två grundläggande saker: Att kyrkomusikern är en så viktigt yrkesperson, en verklig grundpelare i Svenska kyrkan. Samt att det är brist och behövs så många kyrkomusiker som möjligt. Eftersom det är en så pass viktig fråga så måste det gå att hitta en lösning tillsammans.
Nils-Gunnar Karlson, ordförande för Kyrkomusikernas riksförbund, berättar att 40 kyrkomusiker examineras varje år (mellan fem och sex av dessa från Marie Cederschiölds högskola), men att det är alldeles för få.
– Kyrkomusikernas riksförbund vill att alla utbildningsplatser ska kunna finnas kvar och att kapaciteten ska öka. Vi tycker att kyrkan ska ha möjlighet att skjuta till medel till de skolor som behöver pengar, oavsett vilken utbildning det handlar om, för varje utbildningsplats är guld värd, säger han.