Kyrkorådet enat om pilgrimscentret

Pilgrimcenter

Stiftet menar att församlingens ekonomi och framtid hotas av investeringarna i Selånger pilgrimscenter. Domkapitlet har därför inlett ett tillsynsärende rörande församlingens ekonomi.  Foto: Marcus Gustafsson

Båda nomineringsgrupperna i kyrkorådet i Selånger står bakom församlingens satsningar på Selånger pilgrimscenter. Kyrkorådet ställer sig också frågande till stiftets tre tillsynsärenden.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Pilgrimcenter

Stiftet menar att församlingens ekonomi och framtid hotas av investeringarna i Selånger pilgrimscenter. Domkapitlet har därför inlett ett tillsynsärende rörande församlingens ekonomi.  Foto: Marcus Gustafsson

Lena Brunzell, socialdemokratisk ordförande för kyrkorådet i Selånger, har tidigare berättat att kyrkorådet är rörande överens om den ekonomiska investeringen i den från församlingen frikopplade stiftelsen Selånger pilgrimscenter. Nu bekräftas det av flera ledamöter i kyrkorådet. Lena Brunzell har även berättat att hon har stort förtroende för kyrkoherde Bror Holm.

Lena Brunzell

– Han har stor erfarenhet av sådana projekt och det finns mycket klokskap i kyrkorådet. 

Stiftet menar att församlingens ekonomi och framtid hotas av investeringarna i Selånger pilgrimscenter. Domkapitlet har därför inlett ett tillsynsärende rörande församlingens ekonomi. 

Stiftet oroas

Domkapitlet har även inlett två tillsynsärenden gällande kyrko­herden Bror Holm och diakonen Helene Westerlind, med anledning av att stiftet oroas över att de prioriterar arbetet med pilgrimscentret framför församlingsarbetet och att de därmed kan ha brutit mot sina vigningslöften.

– Det är sjukt. Det finns ingen som gör bättre jobb än vår diakon och Bror Holm var Sveriges yngste kyrkoherde. Det är en obefogad oro, säger Jan Olov Sellén.

Jan Olov Sellén är ledamot i kyrkorådet i Selånger och företräder den borgerliga nomineringsgruppen Kyrklig gemenskap i Selånger. Han berättar att kyrkorådet var överens gällande de ekonomiska investeringarna i pilgrimscentret och om gåvan på 400 000 kronor som det gav till stiftelsen.

– Det kan inte finnas mer enighet än vad det finns här. Senaste gången vi var oeniga var för 25 år sedan och då gällde det gräsklippning, Jan Olov Sellén.

Bra med frikopplat bolag

Jan-Olov Lampinen, ledamot för Socialdemokraterna som har majoritet i Selångers kyrkofullmäktige, anser att det var bra att Selångers kultur- och pilgrimscenter AB frikopplades från församlingen och att pilgrimscenter inte är kopplat till församlingen. Han säger att det minskar risken för att dessa verksamheter blandas samman.

Jan-Olov Lampinen

– Jag tror att det var väl planerat hur detta skulle gå till. Jag tycker att det är jättebra och en stor del av församlingens medlemmar tycker också det. 

Jan-Olov Lampinen tycker till viss del att det är bra att Härnösands stift beslutat om tillsyn av församlingens ekonomi såväl som tillsyn över Bror Holm och Helene Westerlinds lojalitet mot Svenska kyrkan.

– Låt dem utreda så får vi se vad som är rätt och fel.

Fakta: Fakta: Vad har hänt?

Verksamheten i Selångers pilgrimscenter bedrivs av aktiebolaget Selångers kultur- och Pilgrimscenter AB som bildades i april 2017.

Fram till sommaren 2023 var aktiebolaget helägt av Selånger församling.

Kyrkofullmäktige beslutade hösten 2022 att bilda den från församlingen fristående ”Stiftelsen Selångers kultur- och pilgrimscenter”. Samtidigt beslutade kyrkofullmäktige att föra över 400 000 kronor från församlingen till stiftelsen och att skänka aktiebolaget till stiftelsen. Numera är aktiebolaget helt fristående från församlingen.

Kyrkoherde Bror Holm är ordförande för aktiebolaget och Helene Westerlind, diakon, är föreståndare för Selångers pilgrimcenter.

Selångers församling har uppmanats att vidta åtgärder gällande dess försämrade ekonomi sedan 2020. Vid biskopsvisitationen 2021 fick församlingen en åtgärdslista gällande ekonomin.

Inför att Selånger församling ska ingå i det nya pastoratet Medelpads södra pastorat från och med 2025 har en omfattande utredning av församlingen och dess ekonomi gjorts. Utredningen publicerades våren 2022 och i den konstaterades att ekonomin måste förbättras.

Domkapitlet kan besluta om att församlingen behöver vidta åtgärder för att förbättra det ekonomiska läget. Domkapitlet kan ge förslag på kortsiktiga och långsiktiga åtgärder samt kräva att församlingen upprättar en tidsbestämd handlingsplan. Stiftet kan ge stöd i detta.

Om domkapitlet finner att kyrkoherden Bror Holm eller diakonen Helene Westerlind brustit i lojalitet mot kyrkan och dess verksamhet, kan påföljden bli erinran (varning), prövotid eller att de förlorar rätten till att utöva sina ämbeten. Beslut väntas tas i slutet av året eller i januari 2024.