Kyrkorna i solidaritet  med det ukrainska folket

Fader Andriy Melnychuk, Ukrainska katolska missionen, talade vid den interreligiösa fredsmanifestationen för Ukraina i Storkyrkan. ⇥Foto: Mikael M Johansson

Runt om i landet ber Svenska kyrkan och andra samfund tillsammans och de håller olika manifestationer för att visa solidaritet med Ukrainas folk efter den ryska invasionen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Fader Andriy Melnychuk, Ukrainska katolska missionen, talade vid den interreligiösa fredsmanifestationen för Ukraina i Storkyrkan. ⇥Foto: Mikael M Johansson

I Storkyrkan, Stockholms domkyrka, hölls en fredsmanifestation på måndagskvällen, med representanter från alla stadens religiösa traditioner. En snabbt sammankallad manifestation.

– I torsdags frågade biskop Andreas om vi inte kunde göra någon form av fredsbön med anledning av händelserna i Ukraina, och vi bestämde oss snabbt för att göra det som en interreligiös bön. Så vi hade ett blixtinkallat digitalt möte, och alla kände att det här var jätteangeläget, berättar domprost Marika Markovits.

Över 500 personer var på plats i bänkarna, representanter från  riksdagen deltog, men den ukrainske ambassadören kunde inte komma.

Ute Steyer, rabbin i Stora synagogan, berättade om den judiska minoriteten i Ukraina.

Foto: Mikael M Johansson

Bland talarna fanns Fader Andriy, präst i den ukrainska katolska missionen, som berättade om situationen i hemlandet. Kardinal Anders Arborelius höll ett tal om människors strävan, och att fred är en andlig dimension. Ute Steyer, rabbin i Stora synagogan, höll vittnesbörd om den judiska minoriteten i Ukraina:

– Hon beskrev fantastiskt fint sina erfarenheter av Ukraina och hur de judiska ungdomarna i församlingen nu ansluter till den lokala milisen och försvaret av Kiev. Det är just de unga, som aldrig har hållit i vapen, som nu ansluter sig för att försvara sitt land, säger Marika Markovits.

Biskop Andreas Holmberg avslutade med att tala om vad vi konkret kan göra. Han nämnde fyra saker: ekonomiskt bistånd, att be och engagera sig i fredsorganisationer. Det sista var att inte tala illa om ryssar generellt utan att förstå att detta är resultatet av den ryska makten.

En sångrupp, Songlines, sjöng på persiska, arabiska och även en svensk kulning.

 Biskop Andreas Holmberg. Foto: Mikael M Johansson

Många kyrkor i hela landet har sedan invasionen påbörjades stått öppna för att ge människor chansen att tända ljus och be en enskild bön, i många har man också samlats till gemensam andakt. 

I lördags ledde biskop Martin Modéus en bön för fred i en orolig värld i Linköpings domkyrka. Även i Bergsjöns församling och i domkyrkorna i Uppsala och Karlstad hölls en fredsbön på söndagen.

 – Händelseutvecklingen i Ukraina känns smått overklig. Men den är i allra högsta grad verklig. Miljontals människor drabbas nu av en aggression som är svår för nästan alla att förstå. Fredsbönen är en möjlighet för oss alla som har behov av att mötas, att samtala och att be, säger Karlstads biskop Sören Dalevi.

I Göteborgs domkyrka ledde biskop Susanne Rappmann en fredsbön med representanter för de övriga världsreligionerna på tisdagen. Gustav Vasa församling i Stockholm, Uddevalla kyrka och Lane-Ryrs kyrka är några av kyrkorna som håller öppet för bön dagligen.

På Rådhustorget i Umeå har medlemmar i Svenska kyrkan och buddhister under en timme mediterat tillsammans för fred. Kommande söndag talar biskop Mikael Mogren på Domkyrko-platsen i Västerås, samtidigt som Svenska kyrkan samlar in pengar till humanitär hjälp.

Kyrkor över hela världen uppmanades att be för situationen i Ukraina och för fred, på askonsdagen den 2 mars. Lutherska världsförbundet arrangerade en bön via Zoom på eftermiddagen.

Den 3 mars håller Foss kyrka i Munkedal musik och bön för Ukraina klockan 18.30. Den 5 mars klockan 15 blir det en stilla stund av bön för fred och försoning i Stenkyrka kyrka, och den 13 mars hålls en fredskonsert i Hedvig Eleonora kyrka, Stockholm med insamling till Röda korsets arbete i Ukraina.