Många kyrkor i hela landet har sedan invasionen påbörjades stått öppna för att ge människor chansen att tända ljus och be en enskild bön, i många har man också samlats till gemensam andakt.
I lördags ledde biskop Martin Modéus en bön för fred i en orolig värld i Linköpings domkyrka. Även i Bergsjöns församling och i domkyrkorna i Uppsala och Karlstad hölls en fredsbön på söndagen.
– Händelseutvecklingen i Ukraina känns smått overklig. Men den är i allra högsta grad verklig. Miljontals människor drabbas nu av en aggression som är svår för nästan alla att förstå. Fredsbönen är en möjlighet för oss alla som har behov av att mötas, att samtala och att be, säger Karlstads biskop Sören Dalevi.
I Göteborgs domkyrka ledde biskop Susanne Rappmann en fredsbön med representanter för de övriga världsreligionerna på tisdagen. Gustav Vasa församling i Stockholm, Uddevalla kyrka och Lane-Ryrs kyrka är några av kyrkorna som håller öppet för bön dagligen.
På Rådhustorget i Umeå har medlemmar i Svenska kyrkan och buddhister under en timme mediterat tillsammans för fred. Kommande söndag talar biskop Mikael Mogren på Domkyrko-platsen i Västerås, samtidigt som Svenska kyrkan samlar in pengar till humanitär hjälp.
Kyrkor över hela världen uppmanades att be för situationen i Ukraina och för fred, på askonsdagen den 2 mars. Lutherska världsförbundet arrangerade en bön via Zoom på eftermiddagen.
Den 3 mars håller Foss kyrka i Munkedal musik och bön för Ukraina klockan 18.30. Den 5 mars klockan 15 blir det en stilla stund av bön för fred och försoning i Stenkyrka kyrka, och den 13 mars hålls en fredskonsert i Hedvig Eleonora kyrka, Stockholm med insamling till Röda korsets arbete i Ukraina.